Hartuirea devine infractiune recunoscuta de noul cod penal

Ultima actualizare: 17-09-2012 16:28

De la iubire la hartuire nu este decat un pas si nicio lege din Romania nu-l poate impiedica si pedepsi, in acest moment. actualul cod penal nu mentioneaza o astfel de infractiune. Proiectul cel nou are insa prevederi special pentru astfel de drame.

Femeile care se trezesc dupa o despartire urmarite, amenintate si chiar atacate nu au sprijin.

De patru luni, o tanara din Timisoara nu mai cunoaste pacea. Fostul ei iubit, un barbat cu 16 ani mai mare, nu s-a impacat cu gandul ca fata a rupt relatia.

A crezut ca scapa, dar abia incepea cosmarul. Mai intai mesajele. Apoi urmaririle, pas cu pas. Care au culminat cu violente:

"M-a lovit. Mi-a dat 2 pumni in fata, mi-a dat vreo vreo doua picioare in spate. Am si ajuns in seara respectiva la Urgenta. Mai nou se ia si de familia mea. De mama, mai exact: o agreseaza fizic, verbal. Am ajuns in stadiul in care ma tem pentru viata mea si ma tem si pentru viata mamei mele," declara victima.

Se ajunge aici dintr-o frustare teribila, spun psihologii.
Individul nu poate accepta ca nu este cel mai bun pentru femeie, ca nu este el cel care o face fericita si merge pe principiul ca daca nu el, atunci nimeni. Si aceasta victima spune aceeasi trista poveste.

Noul cod penal, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, prevede infractiunea de hartuire, pe care o defineste prin:

Fapta celui care, in mod repetat, urmareste fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere.

precum si prin "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane.

Pedepsele pornesc de la amenda si merg pana la 6 luni de inchisoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO