Greva spontana in justitie. Consilierii de probatiune se plang ca fiecare pazeste peste 100 de condamnati in libertate

21-01-2016 13:19


Angajatii Serviciilor de Probatiune din tara si-au intrerupt spontan activitatea, nemultumiti de conditiile de lucru.

Probatiunea se afla in subordinea Ministerului Justitiei si se ocupa in principal de supravegherea persoanelor condamnate cu pedepse se ce executa in libertate. La Brasov, de exemplu, cei 17 consilieri de probatiune au in supraveghere 1800 de persoane condamnate in libertate. Functionarii spun ca in aceste conditii este le imposibil sa isi faca bine treaba iar riscul recidivei este astfel foarte mare.

In 33 de judete din tara, consilierii de probatiune si-au incetat activitatea pe termen nelimitat. Sunt nemultumiti ca, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, numarul condamnatilor care executa pedepse in libertate aproape ca s-a dublat dar personalul serviciului care ii supravegheaza a ramas acelasi.

Serviciul de probatiune din Brasov ar avea nevoie de 40 de consilieri. Deocamdata sunt doar 17 si au in grija 1800 de condamnati in libertate. Sunt persoane care au savarsit chiar si fapte de violenta iar riscul sa recidiveze este mare in lipsa supravegherii si a consilierii.

Constantin Todirita, seful serviciului de probatiune Brasov: “Persoanele supravegheate ar putea sa simta ca e o scapare a sistemului, sa se simte mai putin supravegheati si ar putea sa devina o problema, un risc pentru comunitate

Ca sa faca fata volumului mare de lucru, consilierii sunt nevoiti sa munceasca suplimentar, dar nu sunt platiti pentru asta.

“Avem niste conditii minimale pentru lucru, alti colegi din tara lucreaza in conditii mult mai proaste, li s-a taiat apa si alte utilitati”, spune un consilier de probatiune. “Paza nu exista”.

Codul Penal intrat in vigoare in urma cu doi ani pune accent pe pedepsele neprivative de libertate si sporeste astfel atributiile serviciilor de probatiune. Consilierii au responsabilitati si in ceea ce priveste minorii, victimele infratiunilor sau persoanele aflate inca in cercetare penala.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO