Fratele lui Traian Basescu, condamnat la 4 ani de inchisoare. Cum ar putea ajunge sa execute insa doar 4 luni

×
Codul embed a fost copiat

4 ani de in inchisoare cu executare. Iata pedeapsa primita vineri, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, de Mircea Basescu.

Fratele fostului presedinte al tarii este suspectat ca a luat 250.000 de euro spaga, ca sa-l scape de inchisoare, pe interlopul Bercea Mondial. Sentinta nu este definitiva, dar si daca ar fi, Mircea Basescu ar sta dupa gratii numai 4 luni. Chiar si asa, inculpatul are in plan sa atace decizia prin apel.

Intreg scandalul dintre fratele presedintelui tarii de la acea vreme si clanul Bercea a iesit la iveala in vara anului 2014. Mircea Basescu ii promitea fiului lui Bercea Mondial ca ii va convinge pe judecatori sa ii dea o pedeapsa mica tatalui lor, care fusese incarcerat dupa ce si-a injunghiat un nepot. Interlopul insa a fost condamnat la 8 ani si 9 luni pentru tentativa de omor, motiv de revolta pentru cei din clanul tiganesc.

INREGISTRARE 20.06.2014
BASESCU MIRCEA: Ma, trebuie sa... tre' sa-l scapam!
ANGHEL FLORIN: Trebuie... Cand mai trebuie, ma nene, ma? Ca, uite, l-a condamnat, ma, manca-ti-as .... ta!
BASESCU MIRCEA: Stiu, ma, da' eu... Pai eu asta doream, sa, sa se ajunga la... a...
ANGHEL FLORIN: Sa-l condamne?
BASESCU MIRCEA: Sa-l condamne la un an.
ANGHEL FLORIN: Pai si de ce dracu' a luat sapte ani jumate'?

600.000 de euro ar fi fost totalul pentru "eliberarea" lui Bercea. Din aceasta suma 250.000 de euro au intrat in buzunarul fratelui presedintelui. Schimbul era intermediat de Marian Capatana, un om de afaceri din Dolj, dupa cum dovedeste o inregistrare facuta chiar de fiica lui Bercea, Izaura.

Citește și
Mircea Basescu
Masura controlului judiciar NU se modifica pentru Mircea Basescu. Judecatorii au respins solicitarea procurorilor DNA
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

INREGISTRARE AUDIO:
Izaura: Unde sunt banii Mariane 285.000 de euro?
Marian Capatana: Crezi ca sunt la mine?
Izaura: Spune tu la cine sunt!
Marian Capatana: Pai stiti foarte bine la cine.
Izaura: La cine?
Marian Capatana: La cine? Sunt la mine banii?
Izaura: Sunt la tine?
Marian Capatana: Nu
Iaura: Sunt la Mircea?
Marian Capatana: Normal."

Cu aceste dovezi la dosar, procurorii au reusit sa-l aresteze preventiv pe fratele presedintelui pentru trafic de influenta. Ulterior avocatii au obtinut pentru Mircea Basescu masura arestului la domiciliu si apoi a controlului judiciar. Vineri, Tribunalul Constanta l-a condamnat la 4 ani cu executare, insa sentinta nu e definitiva. Insa daca ar fi fost, Mircea Basescu ar fi executat numai o treime din pedeapsa pentru ca are 62 de ani, adica 16 luni din care se scad cele petrecute in arest preventiv si la domiciliu, iar asta ar mai insemna ca ar ramane doar 4 luni dupa gratii.

Inainte de acest dosar, prietenia dintre Mircea Basescu si Bercea Mondial era una stransa. In 2010 fratele presedintelui a botezat-o pe una dintre nepoatele interlopului. Sotia lui Bercea, doi fii, fiica dar si ginerele acestuia au fost si ei inchisi pentru ca l-ar fi santajat pe Mircea Basescu, iar magistratii i-au obligat la plata de daune morale în valoare totala de 7.000 de euro.

Intermediarul Marian Capatana a primit si el 3 ani cu executare. Tribunalul Constanta a decis si confiscarea de la cei doi inculpati a 265.000 de euro si mentinerea masurii sechestrului instituit pe bunuri.

Traian Basescu: Nu ma asteptam la o condamnare

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat vineri ca nu se astepta ca fratele sau, Mircea Basescu, sa fie condamnat in dosarul in care sunt implicati membrii familiei lui Bercea Mondial, aratand ca decizia instantei trebuie luata in considerare si continuata procedura printr-un apel.

"Stiind realitatea faptelor nu ma asteptam la o condamnare, dar daca ea este trebuie privita asa cum este. Este o decizie a unei instante si trebuie luata in considerare, iar in limitele legii continuata procedura printr-un apel", a spus Traian Basescu, la B1 Tv, citat de Agerpres.

El a precizat ca imediat ce a aflat decizia instantei a discutat cu fratele sau.

"Ce a spus public mi-a spus si mie: ca va face apel, ca nu doreste sa comenteze hotararile instantei, dar ca va continua sa se apere impotriva afirmatiei mincinoase ca ar fi primit bani. El, in acea celebra inregistrare, vorbea de banii care au ajuns la el de la Capatana spre a fi returnati si nu de banii care au ajuns la el pentru a face interventii in justitie", a afirmat Basescu.

Fostul sef de stat a aratat ca numele sau va avea de suferit in politica in urma procesului in care este implicat Mircea Basescu. "Bineinteles ca va avea consecinte de credibilitate, dar acestea sunt generate si de campaniile furibunde ale unor trusturi de presa care sunt un bun motivator pentru a atrage atentia justitiei asupra efectelor sociale, insa pana la urma justitia se face in sala de judecata si sper ca adevarul sa fie constatat de judecatori", a declarat Basescu.

El a aratat ca l-a incurajat pe fratele sau sa continue sa se "bata", adaugand ca probabil vor mai aparea probe in dosar.

"Procesele nu sunt politice in Romania, dar inscenari sunt posibile", a mai spus Traian Basescu.

Ulterior, fostul presedinte a postat pe Facebook un mesaj in care afirma ca fratele sau a primit "o pedeapsa grea".

Fratele meu, Mircea Băsescu, a primit în primă instanţă o pedeapsă grea, la 4 ani de închisoare cu executare.Cu siguran...

Posted by Traian Băsescu on Friday, January 8, 2016

Reactia lui Mircea Basescu: „Ma surprinde decizia”

"Marturisesc ca ma surprinde decizia in prima instanta a judecatorilor de la Tribunalul Constanta, dar asta este. E o sentinta pronuntata de instanta si o respectam si evident o vom ataca cu apel la instanta superioara. In rest, efectiv sunt stupefiat pentru ca Bercea si familia lui nu a spus niciodata, pe parcursul anchetelor si al audierilor in instanta, ca mi-a dat mie banii, ci lui Marian Capatana. Capatana, la randul lui a recunoscut intr-o prima parte a procesului ca a primit banii. Cati bani au fost nu a reiesit niciodata clar din declaratiile familiei Bercea. Cand s-a vorbit despre 600. 000 de dolari, cand 700. 000 sau chiar un milion de dolari. Apoi Capatana si-a schimbat declaratia si am ajuns acum eu sa fiu condamnat pentru trafic de influenta. Este o sentinta pe care o voi ataca, dar nu pot in cugetul meu sa fiu impacat si sa spun ca s-a facut dreptate, dupa cum am aratat", a declarat Mircea Basescu in exclusivitate pentru AGERPRES.

Citeste si: Legaturile de ADN si DNA din arborele genealogic al familiei Basescu - INFOGRAFIC INTERACTIV

Dosarul Basescu-Bercea
Procurorii DNA cerusera o pedeapsa de 7 ani cu executare pentru trafic de influenta. Pe parcursul procesului, mai multi membri ai familiei Anghel, audiati ca martori, au sustinut ca i-au dat lui Mircea Basescu  600.000 de euro pentru ca acesta sa intervina in favoarea lui Sandu Anghel.

Marian Capatana a fost condamnat si el in acelasi dosar la 3 ani de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta. La ultimul termen de judecata in proces, in decembrie, procurorii au cerut pedepse cu executare pentru ambii inculpati, iar in cazul fratelui fostului sef al statului, pedeapsa maxima prevazuta de lege si confiscarea unor sume de 250.000 de euro de la Basescu si de 350.000 de euro de la Capatana.

Cei doi au fost trimisi in judecata in iunie 2014 iar in noiembrie a inceput derularea procesului. Potrivit DNA, intre februarie 2011 si februarie 2012, fratele presedintelui de atunci a primit un sfert de milion de euro de la Florin Anghel (fiul lui Bercea) prin intermediul lui Capatana in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistrati pentru ca Sandu Anghel sa obtina o condamnare mai mica sau chiar sa fie eliberat.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
CLANUL BERCEA, condamnat pentru santajarea lui Mircea Basescu. Totalul pedepselor ajunge la aproape 20 de ani
CLANUL BERCEA, condamnat pentru santajarea lui Mircea Basescu. Totalul pedepselor ajunge la aproape 20 de ani

Patru membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost condamnati, joi, de Tribunalul Constanta, la inchisoare cu executare, in dosarul in care au fost judecati pentru santajarea lui Mircea Basescu. Decizia instantei nu este definitiva.

Masura controlului judiciar NU se modifica pentru Mircea Basescu. Judecatorii au respins solicitarea procurorilor DNA
Masura controlului judiciar NU se modifica pentru Mircea Basescu. Judecatorii au respins solicitarea procurorilor DNA

Magistratii Curtii de Apel Constanta au respins ca fiind nefondata contestatia DNA impotriva deciziei Tribunalului ca Mircea Basescu sa ramana sub control judiciar cu posibilitatea de a pleca din judetul Constanta fara incuviintarea instantei.

Izaura Anghel spune ca 300.000 euro din banii dati lui Mircea Basescu au ajuns la fostul presedinte Traian Basescu
Izaura Anghel spune ca 300.000 euro din banii dati lui Mircea Basescu au ajuns la fostul presedinte Traian Basescu

Fiica lui Sandu Anghel, Izaura, a spus, in fata magistratilor Tribunalului Constanta, ca Mircea Basescu a primit 600.000 de euro de la familia sa pentru a-l ajuta pe tatal sau sa primeasca o pedeapsa mai mica si sa iasa din inchisoare.

Recomandări
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.