Greutatea ghiozdanului nu ar trebui sa depaseasca 10% din cea a elevului. Campania demarata de asociatiile de parinti
"Ghiozdanul nu este o povara!" acesta este titlul unei campanii lansata marti de Federatia Asociatiilor de Parinti, care cere Ministerului Educatiei sa ia masuri urgente. A fost deschisa si o petitie online.
Adultii propun ca profesorii sa lucreze dupa fise, iar manualele sa ramana acasa sau sa fie utilizate video-proiectoare. Ghiozdanul nu ar trebui sa depaseasca 10 la suta din greutatea copilului, sunt de parere si medicii specialisti.
Parinte: "Asta e culegerea de romana, asta e caietul mic de matematica, asta e manualul de matematica, religia partea a 2-a, religia partea 1."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa arata ghiozdanul unei eleve din primul an de scoala. Caietelor si manualelor li se adauga si pachetul de acasa.
Bunica: "Si pentru engleza, mai avem si lapticul si gustarica."
Parintii se plang si de problema auxiliarelor. Pe langa manualul de la clasa, profesorii cer caiete de lucru si culegeri speciale.
Fetita: "Cam pe fiecare materie sa avem cate trei carti."
Desi fiecare manual are si o varianta electronica, dascalii sustin ca nu se pot lipsi de manualul tiparit.
Parinte: "Cine face programa scoalara, nu-i de vina nimeni, nici profesorii, nici copiii."
Tata: "Manualele electronice - una din variante. Cei in masura sa vina cu solutii si sa fie adaptate cerintelor actuale si evolutiei."
Ghiozdanul ar trebui sa cantareasca maximum 10% din greutatea copilului si sa fie purtat pe ambii umeri. Altfel, poate afecta grav coloana, aflata inca in formare, avertizeaza medicii.
Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Solutia este una singura. Sa reducem greutatea cartilor care se pun in ghiozdanul respectiv. Noi vrem sa facem o revizuire a tuturor manualelor scolare, incepand din clasa intai, pana in clasa a XII-a. In urma acestei revizuiri eu sper sa simplificam aceste manuale."
Doar ca asta ar dura enorm. Anul acesta este dedicat revizuirii manualelor de clasa a V-a. Si deja ministerul a pornit cu stangul - spun reprezentantii parintilor.
Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti: "Cand s-a vorbit despre elaborarea manualelor de clasa a V-a nu s-a dorit in doua volume, cate unul pe fiecare semestru."
Parintii propun solutii care pot fi implementate imediat:
Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti: "La scoala sa lucreze profesorii pe fise. Manualul sa ramana acasa. Exista si varianta cu manuale in doua volume. In scolile unde exista o dotare speciala cu video-proiector se poate folosi stickul, manulul digital."
Cei care vor sa sutina campania "Ghiozdanul nu este o povara!", pot sa semneze petitia online.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, elevi, parinti, campanie, manuale, ghiozdan,
Dată publicare:
04-04-2017 20:16