Greșeala pe care o fac părinții când cumpără jucării pentru copii. Sfaturile specialiștilor

Ultima actualizare: 20-12-2018 19:55

Mai sunt câteva zile până la Crăciun și mulți părinți sunt tentați să îi dea o mână de ajutor Moșului, astfel încât cei mici să primească multe jucării.

Însă un studiu realizat de o universitate din Statele Unite, confirmat de psihologii români, atrage atenția că o cameră plină de jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit. În plus, nu îl ajută să își dezvolte creativatea și îi poate afecta capacitatea de concentrare.

Cercetătorii au urmărit comportamentul copiilor în cadrul unor aşa-numite "sesiuni de joacă", de o jumătate de oră în care cei mici au avut la dispoziţie fie o singură jucărie, fie aproape 20.

Iar concluzia la care au ajuns specialiştii după mai multe luni de analiză ar trebui să îi pună pe gânduri pe părinţi.

Copiii care au primit un singur obiect s-au bucurat mai mult de el şi au fost mai inventivi în jocuri. Ceilalţi, în schimb, deşi au avut la dispoziţie mai multe jucării - s-au plictisit repede de fiecare dintre ele şi nu au socializat deloc între ei.

Experimentul a fost repetat şi într-o grădiniţă din Constanța, iar rezultatele au fost aceleaşi.

"Am un grup de copii cărora le-am dat două puzzle-uri şi un joc mozaic. Observăm cu fiecare colaborează cu colegul de lângă el. Aici sunt mult mai mulţi copii care vor să realizeze atelierul lui Moş Crăciun. Au o multitudine de jucării, multe truse, dar fiecare, după cum se observă, are câte o jucărie în mână, nu vorbeşte cu celălalt."

Cercetătorii susţin că atunci când au la dispoziţie mai puţine jucării, copiilor le este stimulată creativitatea, li se dezvoltă imaginaţia şi le creşte capacitatea de concentrare. În plus, ajung să petreacă mai mult timp cu părinţii.

Tudor: "Îmi iau o scenă şi fac teatru şi îi pun pe părinţi să se uite, că nu am frate şi îmi doresc să am".

Şi psihologii de la noi susţin că părinţii greşesc atunci când le cumpără copiilor multe jucării. Câte una una simplă, oferită din când în când, ar fi mult mai potrivită, spun ei.

Elena Stambuli, psiholog: "Jucăriile simple stimulează imaginaţia copiilor şi copiii sunt tentaţi să le ofere mai multe sarcini. Cu cât jucăriile sunt mai sofisticate, cu atât creativitatea copilului scade."

Puţini părinţi respectă însă regula.

"Camera lor este plină ochi de jucării. Nu ştim pe unde să le mai aşezăm. Tot felul de jucării, de la jucării mărunte până la jucării mai mari”, spune un părinte.

"Păpuşi, maşinuţe cu baterii.
Şi se joacă cu ele?
Câteva minute. Unele le aruncă imediat după ce se joacă."

Larisa Epure, director grădiniță: "Cer anumite jucării de care se plictisesc foarte repede. Imediat ce le primesc, nu mai prezintă interes."

Psihologii atrag atenţia însă că aceasta este cea mai mică dintre probleme.

Elena Stambuli, psiholog: "Atunci când cumpărăm copiilor foarte multe cadouri, viitorii adulţi vor aştepta la fel de multe cadouri şi când sunt în imposibilitatea de a le achiziţiona, vor fi predispuşi către credite bancare."

Psihologii le recomandă părinţilor să aleagă pentru copii jucării care să le capteze atenţia. Printre cele mai potrivite ar fi - spun ei - o minge.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO