Graficul consumului de alcool in Romania, tara care "toarna" 25 mil EUR pe an in lupta cu dependenta
Romanu-i frate cu paharul, iar unii se opresc din baut doar la spital. In cazul lor, statul cheltuieste 25 de milioane de euro pe an cu tratamentul.
Cu acesti bani ar putea fi modernizat un intreg spital. Dar ei se duc pe apa sambetei pentru ca suntem fruntasi in Europa la consumul de alcool.
Suntem un popor ba vesel, ba mahmur, dar cu o nota de plata ridicata atunci cand vine vorba de tratarea afectiunilor provocate de alcool. Cei care sunt dependenti de bautura au adunat 570 de mii de zile de spitalizare in ultimul an.
Desi nu excelam la foarte multe capitole atunci cand vine vorba de bautura, suntem printre campioni cu 13 litri de alcool pur.

Asta inseamna ca in 12 luni un roman poate sa dea gata 177 de sticle de vin. Una la doua zile. Sau 330 de pahare de tarie. De asemenea suntem capabili sa golim 532 de doze de bere. Una jumate in fiecare zi.
Cu un asemenea consum, sa nu ne mai mire de ce avem 69 de mii de bolnavi tratati in spitale intr-un an. Evident, totul costa. Si iata nota de plata.
"In anul 2012, CNAS a platit 25 de milioane de euro cu persoane care au fost internate in spital din cauza bolilor provocate de alcool.", spune Florentina Furtunescu, medic primar.
Suma reprezinta doar varful icebergului si asta pentru ca nu au fost luate in considerare costurile cu urgentele sau concediile medicale cerute din cauza problemelor provocate de consumul prea mare de alcool.
Cu cei 25 de milioane de euro am putea sa platim tratamentul pe un an cu cele mai noi terapii a 700 de bolnavi de cancer. Ca sa nu mai spunem ca suma reprezinta bugetul pe care il primeste pe un an un spital de urgenta din Capitala.
Peste 15 mii de romani mor anual din cauza consumului de alcool. 3500 sunt femei. Grav este ca tot mai multi tineri cad in aceasta capcana. 47% dintre adolescenti de 15 ani recunosc ca au baut cel putin de doua ori in viata.