Alcoolul si pastilele din farmacii, noua combinatie toxica a adolescentilor in lipsa etnobotanicelor
Cocktailul de alcool si medicamente revine periculos in preferintele tinerilor, atrag atentia medicii psihiatri.
Adolsecentii si-au schimbat comportamentul, dupa ce nu au mai gasit asa de usor etnobotanice. Specialistii spun ca aceasta combinatie toxica de bauturi si pastile poate crea o dependenta la fel de periculoasa ca cea de droguri.
Pe un hol de spital il intalnim pe Cristi. Incearca sa scape de o dependenta de medicamente care sunt prescrise in anxietate.
Doi ani a luat pastile cu pumnul dupa ce a renuntat la heroina si nu mai putea face fata atacurilor de panica.
"In fiecare zi, incercam sa le scad faceam si abuz. Cu alcool, da, le combinam, ma scoateau din depresie si starea de panica, cumva", povesteste Cristi.
Ca el sunt tot mai multi tineri. Iar situatia este foarte grava, pentru ca pastilele pot fi procurate din orice farmacie.
"A crescut numarul tinerilor consumatori de alcool in combinatie cu benziodiazepina, anxiolitice, diazepam. Aceste medicamente nu se procura de la dealari, ci din farmacii, total neacceptabil. E o intrare in consum inocenta asa, copilareasca, si se ajunge ca sunt dependenti la o boala foarte grava, boala psihica.", spune doctorul Cristina Hudita, manager al spitalului de toxicodependenta Sf. Stelian.
Aceasta combinatie periculoasa a revenit in preferintele tinerilor dependenti dupa ce in ultima perioada s-au inchis mai multe magazine de etnobotanice.
Vorbim de combinatii periculoase pentru organism, care pot lasa urme serioase in timp la nivel cerebral.
Desi nu sunt studii specifice, psihiatrii spun ca exista se pare si o predispozitie genetica la unii consumatori ce ii poate duce la dependenta.
"Sunt prezenti factori genetici, educationali, afectivi din timpul copilariei. Daca un tata alcoolic are un fiu, riscul la fiu e de 25%, dar nu se poate spune ca fiul e condamnat sa aiba aceasta dependenta, adica sa fie alcooli , exista insa acest risc genetic", explica doctorul Florin Ene, medic psihiatru.
Tratarea oricarei dependente este de lunga durata si costisitoare.