Experiment StirileProTV. Efectul paharului de vin din noul Cod Rutier, in functie de sex si greutate
Cine bea un pahar de vin sau de bere la o nunta si urca la volan s-ar putea sa ramana fara permis. Autoritatile au inasprit Codul Rutier si cer ca limita alcoolemiei din sange sa scada de la 0.80 la 0.50 grame alcool per litru.
Cat inseamna ca poate sa bea un sofer - depinde de om, pentru ca un pahar de vin sau de bere este suportat diferit de fiecare organism.
Nivelul alcoolemiei este influentat si de greutate, de oboseala, sau de mancarea consumata, dupa cum arata un experiment realizat de Stirile PRO TV, impreuna cu medicii de la Institutul Fundeni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
4 voluntari, 1 femeie si 3 barbati de greutati diferite au participat la acest experiment.
Femeia cantareste 51 de kg si are 1, 57 inaltime. Primul dintre barbati are 98 de kg si 1, 70 inaltime. Al doilea - 68 de kilograme si 1, 72. Iar al 4-lea voluntar are 92 de kg si 1, 78 inaltime.
La ora 15 , fiecare a baut aceeasi cantitate de alcool. 187 ml de vin, adica un pahar. Dupa o ora, cei 4 voluntari sunt testati cu alcooltestul in prezenta unui medic, pentru a vedea ce alcoolemie au si daca se pot urca la volan.
Femeia a avut o alcoolemie de 0,15. Iar la barbati, rezultatele sunt total diferite: 0.00, 0,11 si 0,03.
Femeia are cea mai mare alcoolemie, pentru ca are o greutate mai mica si a mancat putin.
In schimb, cel mai robust dintre voluntari a lasat etilotestul cu zero pe linie. Are ce-i drept aproape 100 de kg si la pranz a mancat shaorma.
Valorile diferite aratate de aparat la fiecare participant la experiment sunt explicate de specialistul in boli hepatice :
"Totul se metabolizeaza in ficat si depinde de grasimile din corp, daca a mancat, a facut efort. Nu trebuie ignorata evident nici calitatea alcoolului, gradul de tarie si nici frecventa consumului", a declarat dr. Gabriela Smirea gastroenterolog Spitalul Fundeni.
Chiar si premierul sustine teoria doctorilor: "Am intrebat cum e in UE. S-a spus nu Domne pana la 0,2 , nu stiu ce inseamna o bere, doua nu stiu depinde de persoana"
Noile modificari sunt mai drastice decat regulile europene in ceea ce priveste consumul de alcool. La noi, soferii care au ciocnit un pahar la nunta si s-au urcat la volan cu o alcoolemie in sange mai mare de 0.50 grame per litru, vor avea dosar penal.
In Anglia, insa, cine bea o halba de bere de 568 de ml sau un pahar de vin si urca la volan cu aceeasi alcoolemie nu este amendat.
In noul COD RUTIER pedepsele sunt astfel: - PESTE 0.50 g/l IN SANGE - dosar penal. La 0.11 mg/l IN AERUL EXPIRAT- iti ridica carnetul.
Si mai sunt si alte vesti proaste. Cine nu isi plateste amenzile in termen de 30 de zile, se poate trezi la usa cu un politist care are dreptul sa ii ridice carnetul. Iar cei care sunt implicati in accidente cu victime nu mai pot circula cu dovada de la politie pana la finalizarea dosarului.
Sursa: Pro TV
Etichete: cod rutier, sanctiuni, alcoolemie, experiment,
Dată publicare:
07-10-2013 18:38