Graffitiul cu Sfantul Gheorghe, din Capitala, a fost acoperit cu var. "La noi nu se intelege ce inseamna street art"
Graffitiul cu Sfantul Gheorghe luptandu-se cu raul, realizat de cativa tineri artisti in apropierea bisericii cu acelasi nume din Capitala, a fost acoperit de un strat de var.
Lucrarea, o interpretarea moderna a scenei biblice in care Sfantul Gheorge ucide un balaur, a fost considerata de unii credinciosi ofensatoare, de altii ilegala. Cel care a decis ca pictura trebuie sa dispara a fost chiar proprietarul cladirii. Iar autorii n-au avut de ales. Au dat cu var peste Sfantul Gheorghe.
Dupa 36 de ore de munca, pe peretele unei cladiri de langa Biserica Sf. Gheorghe din Capitala s-a ivit un desen cu Sfantul Gheorghe. In scurt timp au aparut insa si reactiile bisericii, ale locatarilor si ale credinciosilor. Daca nu ati apucat pana acum sa fotografiati lucrarea de arta murala din centrul Bucurestiului, lucrare ce a starnit controverse, nici nu veti mai avea ocazia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Se pare ca interpretarea moderna a eposidului biblic in care Sf. Gheorghe ar fi omorat un balaur a fost considerata ofensatoare si o echipa de alpinisti a zugravit pur si simplu peste pictura.
Au ramas doar niste umbre, iar trecatorii pot acum doar sa ghiceasca ce s-a ascuns odata sub stratul de var.
Pictura, spun artistii, este o reprezentare iconografica a sfantului, ce simbolizeaza lupta interioara catre purificare. In niciun caz nu a fost un atac la adresa bisericii.
Iustin, curatorul echipei de artisti: "Practic e viziunea lui, nu puteai sa ii spui tu esti artist si tu faci ce vreau eu. Artisti de genul acesta au fost in Shanghai, au fost in Mexic, au fost in foarte multe tari si au desenat acolo. Asta e problema, ca la noi nu se intelege ce inseamna street art."
De zugravit s-au ocupat tot artistii, la cererea proprietarului.
Gratiela Barla, locatara: "Reactia proprietarului imobilului de a da jos acest desen care nu intrunea tot ceea ce cere legea mi se pare normala. Este km 0 si este o zona protejata. Exista si simboluri culturale pe care cred ca nu avem voie sa le transformam in altceva."
Artistii vor sa rezolve toate problemele legale pe care le-au intampinat si sa faca o noua pictura. Prima incercare i-a costat mai bine de 2000 de lei, cu tot cu zugravitul.