Gospodarii din Transilvania cuceresc piata de peste hotare, cu branza romaneasca, pasta de mici si toba
Oameni gospodari din tata-n fiu, fermierii din Transilvania nu isi plang de mila ca in viata e greu, asa ca au pornit afaceri de succes, urmand de la retetele bunicilor.
In judetul Alba, un inginer IT a reusit sa cucereasca piata de profil din tarile Vestice cu branzeturile sale, iar aromele mezelurilor din Maramures i-au facut pe gurmanzii din Germania si Ungaria sa se declare clienti fideli.
Nemtii, spaniolii si italienii au fost cuceriti de sortimentele de branzeturi facute dupa retete pe care Marius, un tanar de 34 de ani din Unirea, le-a mostenit de la bunici.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
"Vindem branza de burduf in Spania, in Italia vindem cel mai mult smantana si in Germania toate sortimentele de branzeturi fara smanatana", spune Marius Bacu.
Cea mai mare cautarea o are branza de burduf, care e uscata pe scanduri de brad pentru o savoare speciala. Lunar pe poarta fabricii ies 50 de tone de branzeturi, iar 25% din productie ia drumul occidentului.
Aflati deja la a treia generatie de producatori de preparate traditionale din carne, sotii Stauder din Seini, judetul Maramures, pregatesc carnati, salamuri si jumari. Vand mezelurile in tara, dar si nemtilor si maghiarilor.
Carnatii picanti, care merg perfect cu berea nemteasca, au primit chiar si diplome, la un targ din Berlin.
"Anul asta ne-am prezentat si cu pasta de mici la Berlin, care intr-adevar a fost o reusita. Foarte mult le place pasta de mici, dar si toba, un produs care la ei nu se face", spune doamna Stauder.
Producatorii se bucura in felul acesta si de profit. Bucatele noastre se vand in strainatate la preturi de doua ori mai mari decat in tara.