Ghita, detronat chiar la el acasa. Romanii cresc porc vietnamez: are mai putin colesterol
Porcul vietnamez incepe sa-l detroneze pe autohtonul Ghita, chiar si prin gospodariile romanilor. Cumparatorii au aflat ca nu are colesterol si ca fripturile din carnea unui godac negru pot fi mancate inclusiv de bolnavii de inima sau de cei cu diabet.
In plus, asiaticul desi este mult mai suplu decit marele alb, creste mai repede ca acesta, asa ca se poate sacrifica la 3 luni.
Un fermier din Timisoara are in ograda cinci scroafe si sase purcelusi vietnamezi, pe care ii hraneste numai cu furaje de origine vegetala, tarate, mere, varza sau iarba.
Iese mai bine decat daca ar avea porci obisnuiti, romanesti: "vietnamezii" mananca aproape de doua ori mai putin si cresc repede. La maturitate nu depasesc 70 de kilograme, dar carnea lor e mult mai buna, spun medicii.
"Carnea de porc vietnamez contine mai putin colesterol decat carnea de porc traditional, este recomandata persoanelor care vor sa-si mentina greutatea" - spune Adrian Copcea, medic nutritionist.
Asa ca la ferma, inca de pe acum se fac comenzi ...pentru la iarna.
Un alt fermier din Timis a inceput anul aceasta sa creasca trei purcelusi vietnamezi, sa vada cum merge afacerea. Godacii se cresc cu niste costuri mult mai mici decat cei romanesti, spune gospodarul.
"Consuma aproximativ 3-4 kilograme pe kilogramul de carne pe cand cei romanesti din cate se stie aproximativ 7 kilograme pe kilogramul de carne. De furaje, desigur." spune si Gheorghe Tabacu, proprietar de porci vietnamezi.
Deocamdata, piata face o diferenta intre cele doua sortimente de carne macra: un kilogram de porc vietnamez se vinde cu 10 lei, pe cand unul de porc obisnuit e cu 30% mai ieftin.