Portile occidentului se inchid. Spania restrictioneaza piata muncii pentru romani, pana in 2012


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 21:08
Data publicarii: Joi 11 August 2011 15:50
Categorie: Stiri Sociale

Comisia Europeana aprobat astazi solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012.

Restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu ii vor afecta pe romanii care sunt deja angajati in Spania, transmite Mediafax.

Autoritatile spaniole au cerut CE, in data de 28 iulie 2011, sa poata restrictiona accesul lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2012, dupa perturbari grave pe piata fortei de munca.

Si asta pentru ca Spania este una din tarile lovite puternic de criza. O scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20%, incepand cu luna mai 2010.

Cresterea continua a numarului rezidentilor romani in Spania si nivelul ridicat al somajului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori.

"Aceasta decizie (n.r. restrictionarea accesului pentru muncitorii romani) a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania. Ca regula generala, sunt convins ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca”, a declarat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Romanii deja angajati nu vor fi afectati

In decizia sa de astazi, Comisia Europeana autorizeaza Spaniei sa restrictioneze temporar accesul romanilor la piata fortei de munca, pana la 31 decembrie 2012. Restrictiile se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

Analiza efectuata de Comisie a stabilit ca cetatenii romani care traiesc in Spania sunt puternic afectati de somaj, 30% dintre acestia neavand un loc de munca. 191.400 de cetateni romani care au lucrat in Spania au fost someri in primul trimestru al anului 2011.

Romanii care se afla in Spania, neafectati de restrictiile impuse de guvern pe piata muncii
Spania vrea sa scape de criza mai repede. Se pregateste de alegeri anticipate
Dreptul romanilor de a mai munci in Spania, in mainile UE. Ce fac autoritatile noastre
VIDEO PROTVPLUS.RO