Ghidul specializat in turism religios, noua meserie din Romania. In ce constau cursurile de specializare
Cum vacantele ecumenice sunt in crestere, iar romanii tot mai interesati de turismul religios, pe piata de profil a aparut o noua meserie: cea a ghizilor specializati in acest domeniu.
Zilele acestea, la Liceul Teologic de la Agapia tocmai a absolvit prima generatie si s-a inregistrat astfel o premiera in Romania.
De acum incolo la manastirile din Moldova veti fi intampinati de ghizi special pregatiti, care au invatat cum sa raspunda mai bine intrebarilor pelerinilor: de la istorie pana la teme de teologie, religie si geografie.
Profesiunea de ghid turistic religios a fost inclusa recent si in nomenclatorul de meserii, asa ca absolventele Liceului Teologic Agapia, primele in bransa, se pot angaja chiar pe specializarea lor.
Ancuta Negru, absolventa: "Ghid as vrea sa fiu chiar la manastirea pe care am pregatit-o pentru atestat. Manastirea Sfantul Ierarh Nicolae, judetul Bacau. Este o manastire foarte veche, atestata documentar din anul 1702 si am fost foarte atrasa de acel loc."
Studiile dureaza 4 ani, cursurile se fac in romana si in doua limbi straine, iar la final absolventele primesc un atestat.
Reprezentantii centrului de pelerinaj al Mitropoliei Moldovei spun ca numarul turistilor de acest tip a crescut cu peste 10 la suta fata de anul trecut.
Pentru un pelerinaj la manastirile din Romania preturile pornesc de la 300 de lei pentru 3 zile, dar pot ajunge si la 200 de euro de persoana, pentru un tur complex. Pentru o excursie in Israel, la Mormantul Sfant, romanii achita intre 550 de euro si 1000 de euro.