Ultima idee a asiguratorilor: intelegeri amiabile in accidente cu raniti. Cat ar costa un picior rupt sau o mana amputata
Persoanele ranite in accidente de circulatie ar putea pe viitor sa incheie intelegeri amiabile cu companiile de asigurari.
Asta propun asiguratorii, care vor sa negocieze direct cu partile vatamate pentru a-si reduce costurile. Ei propun o grila cu puncte de trauma, astfel incat fiecare leziune sa aiba un pret fix. Ideea este insa la stadiul de propunere.
In prezent, victimele accidentelor rutiere sau rudele acestora se pot constitui parti civile in procesul penal, inainte ca acesta sa inceapa, pentru a primi despagubiri. Partile vatamate au dreptul sa ceara ce suma vor pt leziunile suferite, insa la finalul procesului judecatorul va fi cel care va stabili cati bani vor primi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Companiile de asigurari vor sa existe o limita maxima de 500 de mii de lei pentru despagubiri.
Mizeaza pe faptul ca un proces poate dura ani de zile, timp in care victima unui accident rutier isi plateste singura cheltuielile pentru tratamente, operatii si recuperare. In aceasta situatie se afla si doamna Alexandrina, care a fost lovita in 2012, de o masina al carui sofer a dat cu spatele. In accident i-a fost sfaramat piciorul si de atunci a suferit trei operatii, iar viata ei nu mai e la fel:
Alexandrina Neagu: "Am facut fel de fel de tratamente la neurologie, la reumatologie, la ortopedie, la interne, la psihiatrie ca aveam cosmarurui nopatea. Tratamente peste tratamente, sacose de medicamente si aeu am o pensie de 640 de lei."
Au trecut 4 ani si cazul ei nu a ajuns in instanta. Despagubirile, daca vor veni, ar putea sa nu o mai ajute dupa atatia ani.
Asteptarea ar putea fi scurtata, spun companiile de asigurari, care vor sa introduca pe piata aceasta varianta de despagubire.
Pentru asta, au creat un ghid de despagubiri. Punctul de trauma a fost stabilit la 2400 de lei. In acest caz, o mana rupta ar costa 24.000 lei, o mana amputate din umar 168.000 de lei, un picior rupt 36.000 lei, iar o coasta rupta sau insuficienta respiratorie 12.000 de lei.
Initiativa este considerata neconstitutionala de reprezentantii organizatiilor neguvernamentale.
Racasan Stefan, Asociatia Victimelor Accidentelor Rutiere: "Suma respectiva ii acopera temporar anumite nevoi. Dar luand in considerare timpul de recuperare si luand in considerare durata vietii, aceasta suma asiguratorul nu va fi capabil sa i-o satisfaca."
Cea mai mare despagubire obtinuta in instanta in urma unui accident rutier a fost de un milion de euro. Victima este o tanara de 27 de ani care a actionat Compania Nationala de Drumuri in judecata, dupa ce masina in care se afla a intrat intr-un parapet desfacut, iar banda metalica i-a retezat bratul.