Ghid de angajare rapida pentru somerii proaspat absolventi de facultate
Neaparat trebuie sa vorbesti macar o limba straina si sa stii sa folosesti calculatorul. Asta reiese din cel mai recent studiu facut de autoritati. Pentru angajatori mai conteaza personalitatea ta, modul in care te prezinti si abia apoi specializarea.
Absolventii de facultati din Romania spun ca in scoala inveti teorie si cam atat.
Mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost deprinse chiar la serviciu, declara proaspetii angajati cu studii superioare, potrivit unui studiu la nivel national, facut de DOCIS, despre corespondenta dintre calificarile universitare si cerintele pietei muncii din Romania.
Aceleasi statistici arata ca, in mod paradoxal, experienta de munca este cea care conteaza cel mai mult la prima angajare. Numai in cazul stiintelor medicale se considera mai importanta materia invatata decat practica pentru un proaspat iesit de pe bancile facultatii.
Absolventii cred ca prezentarea la interviu si personalitatea lor sunt cruciale pentru a avea un job
Cei care au terminat o facultate in ultimii cinci ani considera ca modul de prezentare la interviu si personalitatea sunt factorii care au importanta cea mai mare pentru a obtine primul job, acestea fiind urmate de specializare si domeniul de studii.
Nota de la licenta sau numele facultatii nu conteaza pentru patroni
Managerii de firme, la randul lor, asteapta de la viitorii angajati sa stie foarte bine una sau mai multe limbi straine si sa aiba abilitati de lucru cu calculatorul. Abia apoi conteaza modul de prezentare la interviu si tipul de personalitate al celui care isi doreste jobul.
Doar 20% dintre companiile de la noi declara ca prefera ca angajatul lor sa fie absolventului unei anumite facultati.
Masteratul, inca neinteresant pentru companii
Aproape 8 din 10 directori spun ca pentru ei nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. 17% dintre angajatori l-ar angaja pe cel cu diploma de master, daca ar avea de ales intre el si un licentiat, in timp ce 7% declara ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta.
Invatamantul superior romanesc primeste nota 6
Firmele care recruteaza personal sunt cele mai critice cu privire la calitatea sistemului: 13% dintre acestea considera ca facultatile din Romania sunt slabe si doar 22% considera ca sistemul este bun. Doar 5% dintre angajatori considera ca sistemul de invatamant superior este slab, in timp ce 29% considera ca acesta este bun.
Evaluarile studentilor se situeaza intre cele ale recrutorilor si cele ale angajatorilor: un sfert dintre studenti considera ca sistemul este bun si doar putin sub 10% considera ca sistemul este slab.
Sursa: Pro TV
Etichete: companii, studenti, joburi, angajati, firme, angajatori, piata muncii,
Dată publicare:
19-01-2011 00:00