Gestul făcut de Prințul Charles din dragoste pentru Transilvania
Fermecat de frumusețea Transilvaniei, Prințul Charles a căutat cei mai buni artiști din lume pentru a picta plantele pe cale de dispariție de la noi.
Pictorii au venit în România, au studiat frumusețea pajiștilor și le-au transpus în două albume de colecție, îmbrăcate în piele de capră și foiţa de aur. Joi, biologul prințului Charles le-a prezentat publicului din România. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă, din Capitală.
Îndrăgostit de Transilvania, Prinţul Charles se întoarce în fiecare an la Valea Zălanului şi Viscri, unde are case de oaspeţi. De fiecare dată face plimbări lungi prin poieniţe, unde admiră florile şi peisajul fascinant. Acum, frumoasele pajişti vor fi cunoscute în toată lumea, graţie celor două albume realizate de 36 de artişti, conduşi de biologul Prinţului Charles.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
John Akeroyd, biologul Prinţului Charles: "Este o dovadă ilustrată grozavă a florei sălbatice bogate de aici, de importanță europeană şi, prin diversitatea sa, una dintre cele mai importante resurse pe care le are România, alături de petrol şi de altele. Ar trebui să fiţi foarte mândri."
Irina Neacşu, artist botanic: ''Lucrarile sunt în original, acuarelă pe hârtie, fireşte că sunt copii de artă în album, iar ce vedem în expoziţie acum sunt litografii după originale, originalele aparţin colecţiei personale Alteţei Sale Regale.''
După şase ani de muncă, artiştii au realizat 124 de ilustraţii speciale.
Irina Neacşu: ''Multe din plantele acestea sunt fie comestibile aşa cum sunt, cu calităţi medicinale sau ajută economia. Promovează speciile de plante care se consumau în România pe reţete vechi, înainte să vină plantele de import.''
Una dintre cele mai rare flori de la noi care a fost surprinsă de artişti este ''crocus banaticus'', o specie aparte a brânduşei de toamnă, care se găseşte doar în zone sălbatice. Staminele ei, considerate o delicatesă, se folosesc în industria culinară inclusiv în Anglia.
Pentru realizarea albumului s-au folosit acuarele speciale, dar şi hartii preţioase pentru ilustrat sau scris.
Lady Henrietta Pearson, Addison Publications: "Este o hârtie mai fină. Când întorci filele unei cărţi este important să fie plăcute la atingere. Dacă atingeţi aici veţi simţi cât este de fină. A trebuit să ne asigurăm că şi culorile arată bine împreună.”
Albumul costa aproape 13.000 de euro şi conţine peste 60 de ilustraţii. Are o greutate de 10 kg şi o lungime de jumătate de metru. Dacă hârtia din interior este specială pentru documente de arhivă, coperta e din hârtie marmorată. Cotorul cărţii, realizat în Scoţia din piele de capră, este acoperit cu emblemele Casei regale din foiţă de aur.
Albumul ''Transylvania Florilegium'' poate fi răsfoit până pe 5 mai la Muzeul Naţional de Artă, acolo unde este deschisă şi expoziţia ''Flori sălbatice din România. O istorie botanica''.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: album, Printul Charles, flori, Transilvania, picturi,
Dată publicare:
11-04-2019 20:17