Generatia condamnata la neajunsuri. Concluzie ingrijoratoare a sociologilor care timp de 4 ani au urmarit familiile de la sat
Unul din doi copii se naste si creste in risc de saracie, iar asta urca Romania pe un rusinos loc fruntas in Europa.
Timp de 4 ani, mai multi sociologi au urmarit peste 2000 de familii din satele noastre, iar concluziile sunt cutremuratoare: Trei sferturi dintre parinti spun ca nu prea au ce sa le puna pe masa copiilor, 10% au un singur venit, iar in jumatate dintre cazuri banii insemna doar alocatia de la stat. Pe scurt, condamnarea la neajunsuri a unei noi generatii.
Familiei Teiu, din comuna Cioatele, judetul Vaslui are 5 copii. Cel mic are 3 ani, iar fata cea mai mare - 10. Trei dintre copii sunt la scoala, invata bine si mai nou au parte acolo si de o masa calda, intr-un proiect pilot care se numeste "paine si maine".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi sunt sarmani pentru ca traiesc din alocatii si ajutoare sociale, care adunate abia fac 900 de lei pe luna, lupta cu greutatile si spera sa le invinga. Mama lor le spune ca pot face asta doar prin educatie.
Ana Maria Teiu, mama copiilor: "Copiii sunt pe primul loc, noi suntem la urma."
Reporter: "Ce va doriti?"
Ana Maria Teiu: "Sa fie copiii sanatosi"
Reporter: "V-ati dori mai mult pentru copiii dumneavoastra?"
Ana Maria Teiu: "Da. Cum o sa vrea Dumnezeu. Poate vor fi locuri de munca. Speram, speranta moare ultima totdeauna"
Pe Constantin, tatal copiilor, nu l-am gasit acasa - munceste ca zilier pe unde gaseste, somajul fiind aici cel mai mare din tara.
Invatator, Nicusor Beraru, scoala Cioatele: "Muncesc ca zilieri, fara contract"
Reporter: "Se resimte acest lucru in comunitate?"
Invatator: "Da, ca nivel de trai se resimte. Multi traiesc din ajutoarele sociale"
Din pacate, pentru cei mai multi copii de la sate, scoala se opreste in clasa a opta. Asa ca sansele ca acestia sa aiba un viitor diferit de cel al parintilor se reduc dramatic an dupa an.
Dupa ce au monitorizat peste 2 mii de familii, timp de 4 ani, cei de la World Vision Romania spun ca lipsa locurilor de munca e mai ales problema statului, iar infrastructura si utilitatile inexistente ii tin pe acesti oameni in bezna subdezvoltarii.
Daniela Buzducea, director executiv World Vision Romania: "Suntem abia la 21% racordare la canalizare in mediu rural. Toate celelalte lucruri in legatura cu care familia a putut sa faca ceva, au evoluat. Statul trebuie sa faca un pic mai mult"
Din pacate, la sate cei mai multi dintre baieti ajung pana la 18 ani sa fumeze. Cat despre consumul de alcool, 13% dintre tineri recunosc ca beau cel putin o data pe saptamana.
Concluzia sociologilor este un amara...
Daniela Angi, sociolog, co-autoare studiu: "Imaginea unei vieti bune despre care vorbesc copiii din studiu, o viata in care copiii au o casa frumoasa, toate lucrurile de care au nevoie, o scoala buna, educatie de calitate, armonie si intelegere in familie si relatii bune cu ceilalti, continua sa fie doar un ideal pentru copiii de la sate"
Studiul "bunastarea copiilor" mai arata ca desi veniturile familiilor au crescut usor fata de 2012, banii nu sunt folositi mai ales pentru sanatatea si educatia celor mici.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, copii, scoala, europa, saracie, mancare, casă, familie,
Dată publicare:
11-03-2017 18:00