Gazul, pericol nebanuit. Experiment Stirile ProTV.Ce se intampla cand flacara se stinge accidental
Fara nicio o exagerare, toti cei care au gaz in case pot fi in pericol. In Romania, doar una din 10 locuinte are detector.
Legea nu ii obliga pe proprietarii imobilelor construite inainte de 2009 sa-si monteze astfel de aparate si prea putini isi iau masuri de precautie de buna voie. Exista, insa, si o a doua categorie, a celor care nu-i primesc pe lucratorii de la gaz, ca sa faca revizia obligatorie a instalatiei.
Cei care vand si monteaza detectoare sustin ca aceste aparate nu ar trebui sa lipseasca din casele incalzite de centrale termice sau de sobe pe gaz. Si asta pentru ca spre deosebire de om, majoritatea detectoarelor de pe piata depisteaza si gazele fara mercaptan.
Echipa ProTV a facut un experiment intr-o locuinta dotata cu un astfel de dispozitiv. Daca gazele patrund in casa dumneavoastra de afara sau de la un vecin, atunci detectorul reactioneaza cu intarziere sau deloc. Legislatia in vigoare prevede ca detectoarele de gaze sunt obligatorii doar pentru locuintele mai noi de 2009.
Dar trebuie sa isi cumpere aceste aparate si cei care au case mai vechi si isi schimba centralele sau fac lucrari la tevi si contoare. Ar trebui umblat si la pret, pentru ca nu toti isi permit acum o investitie care poate ajunge la 700 de lei.
Daca detectorul e facultativ, toata lumea trebuie sa isi faca revizia centralei termice la fiecare 2 ani. Unii risca amenzi mari sarind peste aceste verificari.
Indiferent in care categorie va regasiti nu neglijati masurile de urgenta, atunci cand va confruntati cu o posibila scurgere de metan.
Daca simtiti miros de gaze in casa, opriti alimentarea, deschideti ferestrele pentru aerisire, sunati la firma care v-a montat detectorul si foarte important este ca in tot acest timp sa nu folositi curentul electric.
Cele mai grave accidente s-au petrecut atunci cand oamenii au apasat pe intrerupatorul electric.