Strigator la cer. La Sighetu Marmatiei se putea produce oricand si o a TREIA explozie

Ultima actualizare: 26-09-2012 06:34

O fisura intr-o conducta, dar mai ales lipsa unor masuri serioase de sistare a livrarii gazului sunt principalele cauze care au dus la producerea a doua explozii si la ranirea a 21 de oameni, dintre care 15 sunt in stare grava.

Iata primele concluzii la care au ajuns cei care ancheteaza tragediile petrecute intr-un club din Sighetu Marmatiei.

Investigatia scoate la lumina si faptul ca actionarul majoritar al firmei, care asigura alimentarea cu gaze a orasului isi are sediul intr-un paradis fiscal. Este vorba despre un offshore din Cipru, pe care nu il controla nimeni.

Ancheta care a inceput la Sighetul Marmatiei vine deja cu primele raspunsuri. Primul si cel mai important element este ca s-a gasit sursa scurgerilor de gaze: o fisura aparuta in punctul de sudura a doua conducte.

Gazul s-a scurs in sol si de acolo s-a inflitrat pana in canalizare, ajungand in cele din urma in toaleta clubului. Pentru ca nu era suficient mercaptan in instalatie, oamenii nu au simtit mirosul. Ba mai mult, una dintre tinere si-a aprins o tigara, iar flacara a initiat explozia. Sapte clienti au fost raniti instantaneu.

Asadar, fisurarea unei conducte in forma de T a produs prima deflagratie.

Fisura se putea produce in doua situatii: fie din cauza gerului, ceea ce ne duce cu gandul ca in orice oras din Romania se poate intimpla oricand o tragedie, fie cel care a sudat conductele a facut o lucrare de mantuiala.

Anchetatorii asteapta in ambele situatii un raspuns din partea expertilor. In paralel, ii vor audia pe toti cei care erau in club, duminica la ora 1 dimineata.

Procurorii trebuie sa stabileasca si ce s-a intamplat 9 ore mai tarziu, cand s-a auzit cea de-a doua bubuitura. Le lipsesc multe informatii, insa cele existente conduc inspre greseli in lant, care au dus la ranirea altor zece persoane.

 

Asadar, duminica, la ora 10 dimineata, pompierii, politistii, reprezentantul firmei de distributie a gazelor si cei de la inspectoratul teritorial de munca s-au prezentat la fata locului. Primul care a intrat este cel de la firma de gaze.

L-au urmat ceilalti, insa in secunda in care unul dintre ei ar fi deschis o usa, s-a produs cea de a doua explozie. De ce? O spune chiar reprezentantul firmei de gaze. Alimentarea pe conducta care trecea pe sub clubul de noapte nu a fost intrerupta dupa primul incident. Asadar gazul a continuat sa se acumuleze inca 9 ore.

Strigator la cer este faptul ca nici al doilea eveniment nu i-a determinat pe cei responsabili sa inchida livrarea. Au trecut inca 4 ore si jumatate, pana sa se ia aceasta decizie.

Si neglijentele nu se opresc aici. Nici energia electrica nu a fost oprita pana la ora 15.00, cand electricienii s-au cocotat pe stalpii de medie tensiune.

Culmea este ca toate acestea ar fi putut fi prevenite. Cei care locuiesc langa clubul de noapte s-au plans cu doua saptamani inainte ca exista scurgeri de gaz pe strada Corneliu Coposu.

Investigatia a decurs si astazi in stil romanesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO