Galatenii au "perioada de proba" la apa calda. Ce trebuie sa faca daca vor sa se bucure de ea si dupa primele 3 luni
Dupa luni de zile in care nu au avut apa calda, locuitorii Galatiului au primit, in sfarsit, o veste buna. Insa, ca orice minune, nici aceasta nu va tine prea mult, avertizeaza autoritatile.
Ramasi fara apa calda din cauza facturilor neplatite, galatenii au primit o veste buna saptamana aceasta. Primaria si Ministrul Energiei au anuntat ca pe 16 iulie sistemul centralizat de alimentare cu apa calda a fost repornit. Solutia gasita de autoritati: Arcelor Mittal livreaza Electrocentrale Galati aburul necesar pentru productia apei calde, acesta urmand sa fie redistribuit de de societatea Calorgal catre oras. In plus, in urma negocierilor pretul gigacaloriei a fost redus de la 24 euro/Gcal/h la 16.3 euro/Gcal/h.
Aceasta solutie nu poate fi insa implementata decat pentru 3 luni, adica pana in septembrie. „Pentru a asigura furnizarea pe termen lung a apei calde catre cetateni, Electrocentrale Galati SA urmeaza sa cumpere in cel mai scurt timp un cazan de apa fierbinte (CAF) second-hand de la CET Braila, valoarea acestuia fiind de aproximativ 2 milioane de lei, achizitia fiind deja aprobata de Adunarea creditorilor societatii. CAF-ul urmeaza sa asigure producerea apei calde in sezonul de vara, conditia impusa de creditorii Electrocentrale Galati SA fiind aceea ca autoritatile locale sa se angajeze ca vor contracta servicii cel putin pana la amortizarea integrala a investitiei si sa depuna o scrisoare de garantie bancara in favoarea societatii. In ceea ce priveste asigurarea agentului termic necesar incalzirii populatiei din municipiul Galati in sezonul de iarna, aceasta este strict conditionata de achitarea/reesalonarea/garantarea de catre Electrocentrale Galati a serviciilor de furnizare si transport de gaz metan catre Romgaz SA Medias si Transgaz SA, suma datorata ridicandu-se la 57,8 milioane lei. Aceste datorii au fost acumulate de Electrocentrale Galati SA in iarna 2014-2015 cand a fost asigurata livrarea agentului termic municipiului Galati fara a fi insa incasata contravaloarea serviciului de la distribuitorul local Apaterm, aflat in prezent in procedura de faliment”, se arata in comunicatul Ministerului Energiei.
Pe scurt, desi situatia este complicata, mesajul autoritatilor e clar: oamenii trebuie sa isi achite facturile. Inca din 2014, jumatate din populatia orasului avea datorii la intretinere, pentru ca nu isi platise apa calda si caldura. Societatea locala de distributie a agentului termic a chemat in judecata asociatiile in peste trei mii de procese, aflate in diverse stadii. La acestea se adauga 1.500 de dosare care pot fi puse deja in executare.
Potrivit avocatilor, chiar daca s-ar vinde apartamentele tuturor proprietarilor cu restante, banii tot nu ar acoperi datoria totala. „Datoriile nu se pot sterge pur și simplu. Pentru ca lucrurile sa intre in normal pe viitor, populatia trebuie sa achite catre municipalitate ceea ce consuma”, conchide ministrul Andrei Gerea.
In plus, nu toata lumea beneficiaza de apa calda nici macar in „perioada de proba”. Primarul a precizat ca aceasta va fi furnizată numai către blocurile din asociațiile de proprietari care au semnat contractele cu Calorgal. Ceea ce inseamna ca aproximativ 16.000 vor ramane in continuare fara agent termic.
Sursa: Pro TV
Etichete: apa, galati, termoficare, agent termic, centrala, Arcelor Mittal,
Dată publicare:
17-07-2015 16:00