Galatenii au datorii uriase la intretinere. Dosarele restantierilor au ajuns sa cantareasca o tona si jumatate

Dată publicare: 14-05-2014 13:45
Dată actualizare: 17-05-2014 00:47


Situatie fara precedent la Galati, unde jumatate din populatia orasului are datorii la intretinere, pentru ca nu si-a platit apa calda si caldura. Sumele restante sunt estimate la aproape 20 de milioane de euro.

Pentru recuperarea banilor au fost pornite mii de procese.

Ca sa va dati seama de amploarea fenomenului, imaginati-va ca, daca am pune dosarele unele peste altele, am face un turn inalt cat un bloc cu 12 etaje.

Societatea locala de distributie a agentului termic a chemat in judecata asociatiile in peste trei mii de procese, aflate in diverse stadii. La acestea se adauga 1.500 de dosare care pot fi puse deja in executare.

Ce cantareste aproape 1.500 de kilograme, poate fi intins pe 24 de metri liniari si valoreaza nu mai putin de 70 de milioane de lei? Iata: aceste dosare prin care galatenii care nu si-au platit caldura si apa calda vor fi trimisi in judecata.

Totul va conduce, in cele din urma, la vanzarea apartamentelor prin intermediul executorilor judecatoresti, pentru a recupera datoriile. Sunt cartiere intregi de blocuri unde oamenii nu-si mai platesc de multa vreme intretinerea.

"Daca Apaterm ar recupera datoriile din acest moment, am avea incalzirea asigurata pentru tot Galatiul pentru mai multi ani - pentru trei ierni, mai exact", spune Mihai Costache, purtator de cuvant al Apaterm Galati.

In timp ce unii dintre proprietari si-au facut credite pentru a-si plati datoriile, altii ridica din umeri..

"M-am imprumutat dintr-o parte si am dat la intretinere. Si acum sunt la zi", spune o femeie.

"O sa le vanda apartamentele. Sa le vanda, domnule. Nu o zic cu rautate, Doamne fereste, dar nici asa. Pentru altul care-i dator sa suferim noi, ceilalti, care suntem corecti", e de parere o alta.

Potrivit avocatilor, chiar daca s-ar vinde apartamentele tuturor proprietarilor cu restante, banii tot nu ar acoperi datoria totala de aproape 20 de milioane de euro.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO