Furati la propriu. Asfaltul folosit in Romania, de cea mai proasta calitate

05-02-2010 00:00


Ne-am obisnuit sa fim mintiti ori de cate ori se umplu drumurile de gropi. Ni se spune ca toate aceste cratere, in care ne rupem masinile, sunt provocate de ger, camioanele grele ori de sarea aruncata la deszapezire.

Adevarul este insa altul. Suntem furati la propriu. Specialistii in constructii admit ca asfaltul folosit in tara noastra este de cea mai proasta calitate. Retetele sunt contrafacute sub ochii autoritatilor. O demonstreaza inclusiv rezultatele de laborator.

Dupa normele drumarilor, asfaltarea are reguli clare. Reteta este aprobata de laborator, dupa care e trimisa la fabrica. Aici se produce mixtura asfaltica si se livreaza la o temperatura de peste 150 de grade Celsius. Camionul trebuie sa ajunga pe santier, iar asfaltul sa fie asternut la peste 130 de grade. Din acest moment, soseaua ar urma sa reziste cel putin 4 ani fara gropi.

La noi, metoda a fost... perfectionata pentru profit si nu pentru calitate. Din reteta dispare tocmai bitumul de calitate. Camioanele intarzie in trafic pana la santier, iar asfaltul nu este turnat la temperatura optima, asa ca nu se mai asterne bine. Dupa cateva ploi si o ninsoare, primele gauri apar. O confirma specialistii in constructii.

In final toata metoda are un scop clar. Soselele sunt reasfaltate dupa primii doi ani de garantie. Din nou si din nou... pe bani.

VIDEO PROTVPLUS.RO