Fructele considerate ”un moft” în comunism revin în piețele din România

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 19:06
Categorie: Social

Considerate o delicatesă în bucătăria balcanică şi orientală, bamele au început să fie cultivate din nou şi în ţara noastră.

 

Le cer românii care au fost în vacanţe în Grecia şi Turcia. În plus, aceste legume sunt puţin pretenţioase şi rezistente la secetă. Un kilogram pleacă de la producător cu preţuri între 7 şi 10 lei, dar la tarabă, în marile oraşe ajunge şi la 30 de lei. Cea mai mare parte din recolta se duce direct în restaurante.

În acest an, fermierii din Olt au început să cultive, pe lângă roşii, ardei sau vinete şi bame. Legumele, originare din Asia, se mâncau în ţară noastră în perioada interbelică.

Apoi, odată cu venirea comunismului, au fost considerate "mofturi" şi au dispărut, treptat. Dar acum sunt cerute din nou de români, care le-au descoperit în vacanţele de la malul Mediteranei. În medie, la un hectar se obţine o producţie de 5 tone, iar profitul poate ajunge la 25.000 de lei.

Florentin Vasile, fermier: "Timp de 6 luni de zile, gândul meu a fost numai la bame: cultiv bame, cultiv bame, mă pricopsesc, că tot aşa muncim şi gogosarii şi ardeiul şi vinetele."

Bamele olteneşti iau, în cea mai mare parte, drumul Capitalei unde se vând în pieţe şi cu 30 de lei.

Gheorghe Văietuș, fermier: "În Bucureşti se consumă foarte mult şi le vindem en gros şi am încercat să ieşim cu produse de nişă."

Florian Filip, cultivator: "Seminţele le-am găsit la bunica acum 10 ani când trăia şi de atunci am cultivat şi eu şi am prins şi gustul lor."

Bamele sunt legume cu proprietăţi nutritive dar şi medicale: au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dietă bolnavilor de ateroscleroza, spun nutriţioniştii. Conform unor studii, cei care consumă aceste miraculoase legume au un risc mai scăzut de infarct sau accident vascular.

Costel Vanatoru, cercetător: "Din punct de vedere alimentar, este o plantă valoroasă, pentru că fructele sunt bogate în nutrienţi, vitamine, minerale, vorbim de vitamina A, B1, B2, B9, vitamina C, vitamine benefice omului."

Bamele se prepară simplu, într-o varietate de reţete şi sunt indicate pentru diabetici, dar şi pentru cei care doresc să mănânce sănătos.

Beneficiile pepenelui verde cu miez galben
Beneficiile pepenelui verde cu miez galben
VIDEO PROTVPLUS.RO
batran
Edilii, dezinteresați de programul de ajutorare pentru vârstnici: "Mai bine mor"
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
"Tatăl meu mă umileşte". Cum sacrifică România actuala generaţie de copii
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată