Fructele considerate ”un moft” în comunism revin în piețele din România

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 19:06
Categorie: Social

Considerate o delicatesă în bucătăria balcanică şi orientală, bamele au început să fie cultivate din nou şi în ţara noastră.

 

Le cer românii care au fost în vacanţe în Grecia şi Turcia. În plus, aceste legume sunt puţin pretenţioase şi rezistente la secetă. Un kilogram pleacă de la producător cu preţuri între 7 şi 10 lei, dar la tarabă, în marile oraşe ajunge şi la 30 de lei. Cea mai mare parte din recolta se duce direct în restaurante.

În acest an, fermierii din Olt au început să cultive, pe lângă roşii, ardei sau vinete şi bame. Legumele, originare din Asia, se mâncau în ţară noastră în perioada interbelică.

Apoi, odată cu venirea comunismului, au fost considerate "mofturi" şi au dispărut, treptat. Dar acum sunt cerute din nou de români, care le-au descoperit în vacanţele de la malul Mediteranei. În medie, la un hectar se obţine o producţie de 5 tone, iar profitul poate ajunge la 25.000 de lei.

Florentin Vasile, fermier: "Timp de 6 luni de zile, gândul meu a fost numai la bame: cultiv bame, cultiv bame, mă pricopsesc, că tot aşa muncim şi gogosarii şi ardeiul şi vinetele."

Bamele olteneşti iau, în cea mai mare parte, drumul Capitalei unde se vând în pieţe şi cu 30 de lei.

Gheorghe Văietuș, fermier: "În Bucureşti se consumă foarte mult şi le vindem en gros şi am încercat să ieşim cu produse de nişă."

Florian Filip, cultivator: "Seminţele le-am găsit la bunica acum 10 ani când trăia şi de atunci am cultivat şi eu şi am prins şi gustul lor."

Bamele sunt legume cu proprietăţi nutritive dar şi medicale: au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dietă bolnavilor de ateroscleroza, spun nutriţioniştii. Conform unor studii, cei care consumă aceste miraculoase legume au un risc mai scăzut de infarct sau accident vascular.

Costel Vanatoru, cercetător: "Din punct de vedere alimentar, este o plantă valoroasă, pentru că fructele sunt bogate în nutrienţi, vitamine, minerale, vorbim de vitamina A, B1, B2, B9, vitamina C, vitamine benefice omului."

Bamele se prepară simplu, într-o varietate de reţete şi sunt indicate pentru diabetici, dar şi pentru cei care doresc să mănânce sănătos.

Beneficiile pepenelui verde cu miez galben
Beneficiile pepenelui verde cu miez galben
VIDEO PROTVPLUS.RO
oradea doneaza
Acțiune umanitară la Oradea. Localnicii sunt invitați să doneze o pâine pentru nevoiași
Vara a venit la jumătatea lui martie. O domnişoară îi arată reporterului cum s-a bronzat
Conferinţă internaţională despre lumea de mâine, organizată de elevii unei școli din Cluj
Cât câștigă o infirmieră în România vs Anglia și Israel. O româncă a decis să revină în țară
Avantajele oferite de universități din Cluj și Galați pentru a atrage studenți
Bucureștenii au invadat parcurile și terasele. Constănțenii s-au bucurat de soare
Cum deosebim măslinele vopsite forțat de cele naturale
Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale. Sfatul specialiștilor
6 cabluri de dirijare a traficului feroviar au fost tăiate, pentru a fi furate. Anunțul CFR
Lampioane lansate lângă Coloana Infinitului la 62 de ani de la moartea lui Brâncuși
Mobilizare impresionantă pentru donare de sânge, la apelul unei asociații de motocicliști
Petreceri de Sfântul Patrick, la București. ”Spiritul irlandez trăieşte şi în afara țării"
Paștele Cailor sărbătorit la Târgoviște. Semnificația tradiției care datează de secole