Fructele considerate ”un moft” în comunism revin în piețele din România

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 19:06
Categorie: Social

Considerate o delicatesă în bucătăria balcanică şi orientală, bamele au început să fie cultivate din nou şi în ţara noastră.

 

Le cer românii care au fost în vacanţe în Grecia şi Turcia. În plus, aceste legume sunt puţin pretenţioase şi rezistente la secetă. Un kilogram pleacă de la producător cu preţuri între 7 şi 10 lei, dar la tarabă, în marile oraşe ajunge şi la 30 de lei. Cea mai mare parte din recolta se duce direct în restaurante.

În acest an, fermierii din Olt au început să cultive, pe lângă roşii, ardei sau vinete şi bame. Legumele, originare din Asia, se mâncau în ţară noastră în perioada interbelică.

Apoi, odată cu venirea comunismului, au fost considerate "mofturi" şi au dispărut, treptat. Dar acum sunt cerute din nou de români, care le-au descoperit în vacanţele de la malul Mediteranei. În medie, la un hectar se obţine o producţie de 5 tone, iar profitul poate ajunge la 25.000 de lei.

Florentin Vasile, fermier: "Timp de 6 luni de zile, gândul meu a fost numai la bame: cultiv bame, cultiv bame, mă pricopsesc, că tot aşa muncim şi gogosarii şi ardeiul şi vinetele."

Bamele olteneşti iau, în cea mai mare parte, drumul Capitalei unde se vând în pieţe şi cu 30 de lei.

Gheorghe Văietuș, fermier: "În Bucureşti se consumă foarte mult şi le vindem en gros şi am încercat să ieşim cu produse de nişă."

Florian Filip, cultivator: "Seminţele le-am găsit la bunica acum 10 ani când trăia şi de atunci am cultivat şi eu şi am prins şi gustul lor."

Bamele sunt legume cu proprietăţi nutritive dar şi medicale: au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dietă bolnavilor de ateroscleroza, spun nutriţioniştii. Conform unor studii, cei care consumă aceste miraculoase legume au un risc mai scăzut de infarct sau accident vascular.

Costel Vanatoru, cercetător: "Din punct de vedere alimentar, este o plantă valoroasă, pentru că fructele sunt bogate în nutrienţi, vitamine, minerale, vorbim de vitamina A, B1, B2, B9, vitamina C, vitamine benefice omului."

Bamele se prepară simplu, într-o varietate de reţete şi sunt indicate pentru diabetici, dar şi pentru cei care doresc să mănânce sănătos.

Beneficiile pepenelui verde cu miez galben
Beneficiile pepenelui verde cu miez galben
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe