Francezul care a înființat un pichet de pompieri în Brașov. Primăria avea buget pentru asta, dar a dat banii pe altceva
Un francez stabilit în România a înfiinţat un pichet de pompieri într-un sat izolat din judeţul Braşov. A făcut rost de o maşină de intervenţie din ţară natală şi i-a convins pe localnici să i se alăture.
Culmea este că, deşi în localitate nu există un astfel de serviciu de intervenţii, primăria are un buget alocat pentru aşa ceva. În realitate însă, voluntarii nu au primit niciun ban.
Francezul antreprenor se plimba cu soţia lui, pe motor, prin Europa. Ajuns în satul Cobor din judeţul Braşov, s-a îndrăgostit de loc şi s-a stabilit aici.
Când şi-a dat seama că cel mai apropiat detaşament de pompieri este la 35 de kilometri şi poate interveni în 50 de minute, bărbatul, care între timp a devenit voluntar la SMURD Braşov, a înfiinţat pichetul de intervenţii pentru urgenţe.
Ei sunt pompierii voluntari. Francezul este la volan, iar servanţi sunt un neamţ, un ungur şi un roman. Sting incendiile din zona de cinci ani şi până de curând au avut zeci de operaţiuni.
Erwan Joliff, pompier voluntar: "Noi am căutat în Franţa o donaţie şi, după ceva timp, în 2013 am primit acesta autospecială, este de teren, ăsta este avantajul."
În acest an au salvat casa unei familii. Până acum voluntarii aflau de incendii chiar de la primar, care la rândul său primea informaţiile de la 112. Acesta însă nu îi mai anunţa de niciun caz. Asta se întâmplă de când salvatorii au aflat că primăria are alocat un buget pentru serviciul de urgente, dar ei nu au fost plătiţi niciodată şi au început să pună întrebări.
Mai ales că primăria a cheltuit banii pe asigurări de sănătate pentru nişte persoane care nu au participat în viaţa lor la o intervenţie.
Mircea Șchiopu, primarul comunei Ticus: "E normal să apară preşedintele şi secretarul şi toţi oamenii aparţin în acest serviciu.
- Şi aceşti oameni participa la acţiuni?
- Intotdeauna
- Si cu ce intervin aceşti oameni?
- Cu tot ce avem în dotare, pompe manuale, extinctoare, pompe pe benzină."
Francezul a încercat să rezolve problema cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Căpitan Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Braşov: "Ne-ar bucura să avem cât mai multe persoane ca dumneavoastră, dar v-am spus că din punct de vedere al legislaţiei noi nu putem să acţionăm altfel decât să informăm primăria, care la rândul său să vă anunţe, aşa este legislaţia."
Acum, pompierii voluntari se gândesc să facă o asociaţie non-profit şi să încerce astfel să colaboreze direct cu ISU.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, pompieri, interventie, finantare, urgenta, ilegalitati,
Dată publicare:
26-11-2017 19:44