Flacarile lui Sumedru s-au inaltat pana la cer, vestind sosirea iernii
In Brasov si in Arges oamenii au aprins focuri uriase pentru a se purifica si ca sa aiba noroc in viata. Au avut astfel grija sa respecte traditia straveche prin care ii multumesc Sfantului Dumitru.
Din obiceiul pamantului face parte si masa pentru care s-au gatit bucate cat sa indestulezi un sat intreg. N-a mai dorit nimeni sa sara prin foc, asa cum se facea odinioara, insa distractia n-a lipsit.
Se spune ca prin focul lui Sumedru natura se purifica si se pregateste pentru anotimpul rece. Obiceiul, in ajun de Sfantul Dumitru, este raspandit in mai multe zone ale tarii si a fost duminica seara tinut si la Bran.
Pentru prima data, Castelul lui Dracula a fost deschis pe timp de noapte pentru ca cei mici sa-l poata colinda, asa cum cere traditia. Galagiosi, micutii au chemat pe toata lumea sa vina la focul lui Sumedru si in schimb au primit mere si covrigi.
In tot acest timp, parintii care nu i-au insotit pe copii au ramas sa supravegheze focul de tabara, au inchinat un pahar cu vin, au cantat si au dansat in jurul lui.
Obiceiul s-a tinut si la Topoloveni, in judetul Arges. Traditia spune ca in foc trebuie arse resturile vegetale pentru ca oamenii sa aiba parte de belsug si bucurie in anul viitor.
Oamenii n-au plecat acasa pana cand n-au luat cu ei carbuni din focul lui Sumedru, care aduc prosperitate. In schimb, cei care n-au venit sa-l vada vor avea parte de o iarna grea si de un an fara roade.