Firea vrea referendum în Bucureşti pentru taxa de mediu. "Au venit toate rablele din Europa"

Gabriela Firea
Inquam Photos / George Calin

Primarul Gabriela Firea a declarat, luni că municipalitatea îi va întreba pe bucureşteni dacă doresc introducerea unei taxe de mediu, pentru că altfel nu se va mai putea circula în Capitală.

Întrebată, la Adevărul live, despre marea problemă a traficului din Capitală, Gabriela Firea a răspuns: ”Nu trebuie să invetăm apa caldă, ci trebuie să preluăm modele de succes din Europa. Parcul auto al RATB trebuie să se înnoiască. Cetăţenii se sufocă în unele autobuze fără aer condiţionat. Acele maşini trebuie să dispară.”

Ea a precizat că va fi organizată licitaţia pentru 400 de autobuze euro 6, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice. Firea a dat asigurări că ”în cel mai scurt timp” vor fi autobuze noi în Bucureşti.

”De asemenea, o să-i întrebăm pe bucureşteni dacă doresc să se introducă o taxă de mediu. Dacă ei sunt de acord, o vom introduce această taxă, pentru că vom ajunge ca în Bucureşti să nu mai putem circula. Fără taxa de mediu, au venit toate rablele din Europa în România şi în special în Capitală. Nu avem cum să continuăm aşa”, a mai afirmat Gabriela Firea.

Primarul general a dar asigurări că nu vor fi ”niciun fel de probleme” cu apa caldă şi căldura în sezonul rece. ”Avem bani să luăm şi gaze în avans, nu permit nimănui să lanseze informaţii toxice care să-i sperie pe bucureşteni”, a adăugat Firea.

Citește și
trafic inquam
Daniel Constantin: "Taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa". Noul certificat pe care il vor introduce autoritatile

De asemenea, Gabriela Firea a respins acuzaţiile privind înfiinţarea firmelor primăriei şi a oamenilor pe care i-a adus din Voluntari pentru a lucra în primărie şi în instituţii subordonate.

Trebuie schimbat totul din rădăcini, cu toată opoziţia din Consiliul General, cu toată manipularea şi cu toată minciuna. Deci, până acum, direcţiile din Primărie îşi luau bugetul şi nu mai răspundeau în faţa nimănui. (...) Diferenţa majoră e următoarea. Până acum se aproba un buget, iar Administraţia Străzilor prefera să facă mai departe contracte cu alte entităţi economice, contracte prost făcute. Haideţi să ieşim în stradă şi să vedem cum se fac asfaltări şi la ce preţuri. În cazul companiilor municipale, nu se va plăti nimic până când nu se face recepţia. Eu, ca primar general, răspund direct în faţa alegătorilor. Nu am niciun interes ca să creez un holding care să nu funcţioneze. De acest holding municipal depinde imaginea ţării noastre şi imaginea muncii mele. Sunt prima interesată să existe servicii de bună calitate şi la preţuri rezonabile, nu ca până acum la tarife de 4 până chiar de 50 de ori mai mari. (...) Contractele de până acum erau total netransparente, era o mână de firme căpuşe care câştigau toate contractele. În jurul Primăriei s-a dezvoltat un sistem ocult din punct de vedere al corectitudinii business-ului administrativ. Doar câteva firme au avut acces la banii bucureştenilor”, a susţinut Firea.

Ea a mai declarat că le-a cerut celor din opoziţie să propună alt model, dacă al ei nu este bun: ”Vrem să transformăm şi RATB în companie municipală. Consilierii opoziţiei vin şi spun că a vrut Firea nişte firme, nu spun că suntem obligaţi de Comisia Europeană. Dacă modelul meu este greşit, veniţi voi cu alt model, le-am spus. Care este modelul vostru? Veniţi şi spuneţi. Niciun model. Asta nu e politică, nu e administraţie. Nu poţi să dezvolţi o ţară spunând tot timpul nu. Eu am susţinut proiectele celor din opoziţie.”

Întrebată de ce a adus la Primăria Capitalei oameni din Voluntari, care au lucrat cu soţul său, Gabriel Firea a replicat: ”În Primărie lucrează 860 de oameni. Sunt mândră că sunt căsătorită cu Florin Pandele, care împreună cu echipa sa a scos Voluntariul din noroi. În subordinea Primăriei Capitalei, adică în regii şi în administraţii, sunt angajaţi 40.000 de oameni. Suntem cel mai mare angajator. La Cabinetul primarului general, am dreptul la 13 consilieri. Orice persoană de bună credinţă înţelege şi îmi dă dreptate că este normal ca primarul care a preluat o instituţie, după ce PNL a angajat 60 de directori, are voie să-şi ia câţiva directori de încredere. Cu cine vreţi să lucrez, cu PNL-iştii? Noi nu avem dreptul la oameni? Cei 13 consilieri sunt în răspunderea primarului general. Am dreptul să-mi aleg echipa cu care să lucrez, respectând legislaţia în vigoare. A fost un mesaj toxic care să mă decredibilizeze. Procentul este infim de persoane pe care le-am invitat eu în Primărie să mă ajute.”

Întrebată despre numirile în Consiliile de administraţie ale firmelor Primăriei, Firea a susţinut că este vorba despre ”somităţi”, dar nu a vrut să dea exemple.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Afacerea inselatoare a masinilor second hand dupa eliminarea taxei auto. Ce trebuie sa faci ca sa nu fii pacalit de samsari
Afacerea inselatoare a masinilor second hand dupa eliminarea taxei auto. Ce trebuie sa faci ca sa nu fii pacalit de samsari

Piata auto a explodat la inceput de an, dupa ce taxa de mediu a fost eliminata de autoritati. Astfel, procentul masinilor aduse din strainatate a crescut cu 200 la suta.

Daniel Constantin:
Daniel Constantin: "Taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa". Noul certificat pe care il vor introduce autoritatile

 Vicepremierul Daniel Constantin a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa.

"Daca e nevoie, divortam, numai sa avem masina". Romanii au gasit solutia sa scape de taxa de mediu

Atunci cand statul pune biruri mari, romanul se descurca. Multi sunt gata sa si divorteze, doar ca sa nu achite taxa de mediu pentru o masina la mana a doua. Sute de oameni au aflat ca atunci cand esti in proces de partaj, scapi de aceasta impunere.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.