FESTIVALUL GEORGE ENESCU. Yuja Wang, tanara pianista care l-a adus pe Ceaikovski la Bucuresti

Ultima actualizare: 06-09-2013 07:07

Are doar 26 de ani, asculta Rihanna, dar Ceaikovski suna divin cand degetele ei ating pianul.
 

Se numeste Yuja Wang si este micuta pianista de origine chineza, care concerteaza in marti seara la Bucuresti.

Criticii internationali ne-au avertizat: tehnica ei este aproape supra-omeneasca!

Concertul de la Sala Palatului continua seria evenimentelor de exceptie din cadrul ''Festivalului George Enescu''.

Ar fi trebuit sa fie gimnasta, apoi violonista, insa destinul a hotarat: avea sa devina unul dintre artistii care imblanzesc pianul cu maini magice, "zburatoare", cum au fost alintate. Mama, artista si ea, i-a fost si inger si demon.

- "Te punea sa faci ceva special pt degete?

- Sa le intind. Da, ma punea sa le intind mereu".

Exercitii care aveau sa-i aduca mai aproape pe Prokofiev, Shostakovici sau Ceaikovski, pentru ultimul dintre ei avand o slabiciune.

"Este ceva foarte special, pentru ca poate prima muzica pe care am ascultat-o a fost Ceaikovski si pentru mine nu exista alta muzica decat cea a lui Ceaikovski, care vorbeste atat de direct inimii si ma face sa ma simt mai umana, asa ca sunt foarte fericita sa cant asta", declara Yuja.

Apoi, lumea a fost a ei. A urcat pe cele mai mari scene si a castigat respectul criticilor internationali, mofturosi si exigenti cu tinerele talente care vor sa cucereasca o lume sobra.

Iar un truc, dincolo de talent si genialitate, este aparitia ei nonconformista.

Timp 28 de zile, toate drumurile duc la Festivalul George Enescu, indiferent ca spectacolele sunt programate la Ateneul Roman, Sala Palatului, Filamornica din Iasi sau Cluj.

Marele compozitor roman George Enescu considera ca anii iti rideaza pielea, iar renuntarea la idealuri iti rideaza sufletul.

Asadar, putem ramane tineri prin gesturi si prin fapte. Pentru a ilustra cat mai biine aceasta conceptie designeri si artisti romani au umplut Bucurestiul de simboluri si culoare.

Este vorba despre noul concept al festivalului, Bucurestiul Creativ, care aduce, alaturi de muzica si artele vizuale.

Cei 20.000 de turisti straini, iubitori de muzica buna, vor umple buzunarele hotelierilor, pentru ca toata luna septembrie este, practic, rezervata festivalului.

De la festival nu vor lipsi nici artistii autohtoni. Alexandra Dariescu, prima pianista din Romania care a concertat la celebra Royal Albert Hall din Londra, Boris Berezovski - vazut ca urmasul marilor pianisti rusi sau Lisa Batiashvilli, una dintre cele mai "vanate" violoniste ale lumii completeaza afisul unui festival care aduce Europa si nu numai, la Bucuresti.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO