"Primul oras din Romania care a dat faliment", analizat de Reuters. "Primarul ne compara cu Detroit"


Ultimul update: Vineri 06 Septembrie 2013 07:07
Data publicarii: Marti 03 Septembrie 2013 14:35
Categorie: Stiri Sociale
Aninoasa

Cei de la Reuters au analizat, intr-un material amplu, situatia orasului Aninoasa, primul din Romania care a dat faliment.

Jurnalistul Reuters incepe notand ca una dintre putinele cariere disponibile in Aninoasa este videochat-ul.

Orasul cu 4.800 de suflete din Valea Jiului nu a cunoscut vremuri mai bune nici dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, desi aderarea ar fi trebuit, poate, sa scoata tara din saracie.

Intre timp, Aninoasa nu a ramas dar un oras sarac, ci si primul care a depus actele pentru insolventa.

"Primarului ii place sa glumeasca ca doar noi si Detroit suntem singurele orase falimentare din lume", a spus viceprimarul Adrian Albescu.

Economia orasului a decazut complet in 2006, cand guvernul a inchis mina de carbune din zona, care era si principalul angajator.

Resposabilitatea situatiei in care se afla orasul i se datoreaza fostului primar Ilie Botgros, el fiind cel care a luat creditul bancar care a dus la intrarea in insolventa, primaria neavand bani sa plateasca ratele lunare.

Desi sustine ca banii au fost folositi pentru plata unor investitii mai vechi, Ilie Botgros a fost reclamat de actualul primar din Aninoasa si este anchetat pentru managementul defectuos al finantelor.

Aninoasa, orasul unde frigiderele sunt folosite pe post de sifoniere

Saracia, foamea si deznadejea domnesc la Aninoasa. Candva bogat, orasul de pe Valea Jiului a ajuns dupa inchiderea minelor o ruina in care locuitorii abia isi duc zilele. Din putinele magazine deschise isi cumpara o paine pe credit.

Aninoasa, orasul unde oamenii si-au transformat frigiderele in sifoniere, pentru ca erau mereu goale

Nici institutiile nu o duc mai bine. Primaria a intrat in insolventa, pentru ca nu a avut de la cine sa stranga taxe si impozite.

Pare greu de crezut, dar, in acest oras, barbatii taie lemne sau dau zapada, pentru o singura paine. In cele trei magazine saracacioase de la parterul unor blocuri intra cativa clienti pe zi.

Banii de hartie nu prea se vad. Aici totul se cumpara, daca se mai poate, pe datorie. Saraci lipiti, unii dau banutii adunati o saptamana intreaga.

Desi fondurile europene sunt disponibile, in teorie, institutiile locale prea segmentate sunt incapabile de atragerea lor.

Romania este pe locul 116, din 144 de state, in ceea ce priveste puterea institutionala.

Uniunea Europeana a pus 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, fonduri nerambursabile, la dispozitia Romaniei, pentru constructia de drumuri, sisteme de canalizare si centrale de incalzire in zonele defavorizate.

Pana acum, autoritatile din Romania au atras doar o cincime din totatul fondurilor europene.

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO