Aproximativ 1000 de persoane au protestat in Bucuresti si Cluj fata de proiectul de la Rosia Montana
Protestele anti exploatarii miniere de la Rosia Montana au continuat si marti seara. Peste 1000 de persoane s-au adunat in Piata Universitatii din capitala. Apoi au plecat, in mars, catre Piata Revolutiei, unde au stat pana dimineata.
Si centrul orasului Cluj a fost blocat de aproape 1000 de protestatari. Iar printre ele s-a numarat si sotia fostului premier Emil Boc, Oana Boc.
De cealalta tabara, autoritatile locale, care sustin aceasta investitie straina, au explicat din nou, care ar fi beneficiile, din punctul lor de vedere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Capitala, protestatarii s-au strans, in jurul orei 19:00, in Piata Universitatii. Cu totii au scandat lozinci si au fluturat bannere cu mesaje precum "Democratia nu se masoara in aur", "Punem nu in cianura". Iar de data aceasta, oamenii au venit inarmati si cu tobe, tarabane si cratiti, ca sa bata ritmul.
In jurul orei 22, s-au mutat in Piata Revolutiei. Ajunsi acolo, cativa tineri s-au imbrancit cu jandarmii. Spiritele s-au calmat insa imediat, iar oamenii au continuat, pasnici, sa isi arate nemultumirea. La miezul noptii, timp de un minut, nu s-a auzit niciun cuvant.
Si la Cluj, aproximativ 1000 de persoane au iesit in strada.
Protestatar: "E un jaf national si e declarat interes national si e promovat ca si lege."
Protestatar: "Ne distrugem practic radacinile si e cumva .. ce fac corporatiile astea, vor sa se imbogateasca super mult, dar practic isi intorc presul, se intorc cu capul in jos."
De cealalta parte, autoritatile din Rosia Montana au tinut sa-si arate din nou sustinerea fata de proiect. Primarul localitatii spune ca o eventuala retragere a investitorului strain ar duce la o crestere a somajului in zona catre 70 la suta. In plus, potrivit acestuia, investitorul va rezolva problemele de mediu prin reimpadurirea a o mie de hectare de teren si prin redarea in circuitul agricol a altor 800 de hectare.
Eugen Furdui primar Rosia Montana: "Acest proiect daca se va implementa la Rosia Montana va rezolva in primul rand problema sociala, adica locurile de munca. Daca respecta legislatia romana si europeana problemele de mediu la Rosia Montana nu vor mai fi."
Contestatarii spun ca vor continua sa iasa in strada, pana cand proiectul de lege va fi blocat.