Situatie disperata pentru fermierii romani: "Multi tineri pleaca in Danermaca. Te duci sa fii sclav in alta tara?"
Cu doar 5 % angajati de la liceele agricole sau de la facultatile cu specific zootehnic, fermierii din Moldova sunt disperati. La randul lor, cei care sunt calificati in domeniu le reproseaza acestora ca dau lefuri mici si cer experienta.
Nevoile unora si dorintele altora se intalnesc insa la mijlocul drumului. Directorul unei mari firme de preparate din carne din Moldova spune ca la usa societatii sale nu a batut niciun tanar care sa-i solicite un stagiu de practica, in vederea angajarii.
Elevii de la liceele agricole fac practica putina, iar multi dintre ei pleaca oricum dupa absolvire, in strainatate.
Lucian Popovici, director executiv: "Ce este bun in tarile cu agricultura superintensiva, cu parametri extraordinari, trebuie sa apelam si la noi. Daca la ei practica reprezinta o pondere de 30 la suta, atat trebuie sa reprezinte si in Romania."
Ca sa ajute ambele tabere, mai multe ONG-uri au pus fata in fata conducerea liceelor agricole si fermierii din Iasi.
Elevii liceelor agricole au doar doua saptamani de practica de specialitate pe care de multe ori nu o fac, din cauza lipsei banilor de transport. Fermierii pluseaza insa si sunt dispusi sa plateasca pentru stagiile de calificare.
Cristian Andrici, director societate cu profil agricol: "Sa faca practica in unitatea noastra si sa le putem pune la dispozitie transport, daca e nevoie cazare, pentru perioada de practica obligatorie, iar pentru cei care doresc sa-si continuie practica sa le asiguram un salariu corect pe timp de vara"
Radu Maiancus, elev liceu agricol: "Vreau, poate o sa reusesc sa-mi fac propria ferma. Din pacate sunt multi care vor sa plece in Danemarca, dar eu unul nu i-as sfatui... Te duci sa fii sclav in alta tara?..."
Crenguta Barbosu reprezentant World Vision: "Este important ca elevii sa vada o agricultura performanta, sa vada o tehnologie de varf si sa le spargem mentalitatea cum ca agricultura inseamna praf sudoare si munca in zadar."
In prezent, doar 5 % dintre absolventii de licee agricole se angajeaza in domeniu dupa terminarea studiilor.