Ninsorile abundente anunta un an bogat pentru agricultura. Ce se intampla cu culturile sub stratul de 40 cm de zapada
Dincolo de problemele pe care le-au creat in toata tara, ninsorile au lasat pe campuri o patura groasa de zapada, care protejeaza plantele de ger. In unele zone, spun specialistii, semintele au inceput deja sa incolteasca.
Insa nu peste tot agricultorii au motive de bucurie. In locurile unde a viscoluit puternic, stratul de zapada a fost spulberat, iar culturile au inghetat.
In judetul Constanta, greu afectat de ninsori, fermierii spera, totusi, la recolte bune. In primul rand pentru ca sub stratul gros de zapada plantele hiberneaza linistite. Apoi, pentru ca odata cu topirea zapezilor rezerva de apa din sol va creste.
Petre Bolos, director Statiune de cercetari experimetale: "Aceasta zapada inseamna pentru agricultura o mana cereasca. Eu tot timpul le spun colegilor ca ma bucur cand ninge, pentru ca solul isi reface capacitatea de camp a apei."
Pe langa rezerva de apa, stratul gros de zapada, de minimum 30-40 de centimetri, joaca rolul unei paturi pentru toate culturile agricole si in special pentru grau. In anumite locuri, semintele au inceput deja sa germineze, asa ca, in vara, recolta se anunta consistenta.
Anul trecut, toata zona Dobrogei a fost lovita de seceta prelungita. In vara au fost 70 de zile in care nu a plouat nici macar un minut in intreaga zona.
Si in Bacau agricultorii spun ca zapada abundenta le-a pus culturile la adapost.
Iuri Leteanu, agricultor: "Din fericire am avut noroc. Stratul de zapada a cazut exact inainte de a fi temperaturile negative extrem de scazute pana la -17 grade tinand cont ca suntem in lunca Siretului. Stratul de zapada nu este uniform pentru ca vantul a batut foarte tare dar din fericire acopera tot campul."
Sunt insa zone unde, din cauza vantului care a baut si cu 80 de kilometri pe ora, stratul de zapada a fost spulberat, iar campurile sunt negre. Iar dupa trei nopti consecutive cu temperaturi mai mici de minus 15 grade, plantele care nu au fost protejate de zapada vor muri.
Este adevarat ca am avut pana acum o iarna bogata in precipitatii. Insa am avut si viscol puternic si, pe suprafete foarte intinse, culturile arata asa: sunt dezvelite si sunt supuse inghetului.
Virgil Manoila, inginer agronom: "A viscolit, zapada a fost dusa la dosuri, campul ocupat de cultura a ramas gol si, in situatia asta, este foarte mare pericol ca culturile de grau si rapita sa dispara."
Vestile meteorologilor sunt totusi bune pentru urmatoarele zile. In zonele de campie, cel putin, temperaturile nu vor mai cobori decat izolat sub pragul gerului - minus 15 grade Celsius.