Control cu aparate de ultima generatie in piete, facut de inspectori. Client: "Nu stii ce cumperi in ziua de azi"

Dată publicare: 12-07-2017 16:47
Dată actualizare: 15-07-2017 07:15


Veste buna pentru consumatorii romani. Se pare ca taranii romani au inteles ca e mai bine sa evite ingrasamintele chimice si sa foloseasca mai degraba balegar pentru a avea o recolta buna.

Inspectorii de la Siguranta Alimentelor din Brasov au facut un control in piete, folosind un aparat de ultima generatie care masoara pe loc concentratia de nitrati din fructe si legume.

Ionel Zamfiroiu, biolog in cadrul DSVSA Brasov: "Este 3.4 miligrame pe litru. Este o valoare mica. Se incadreaza. Este in regula ca este putin, foarte putin".
Reporter: " La cat incepe pericolul?"
Ionel Zamfiroiu, biolog in cadrul DSVSA Brasov: "La 3000 - 2000 de miligrame pe litru, deci se incadreaza, nu sunt fortati."

Toate legumele si fructele dintr-o piata din Brasov au fost verificate de inspectorii DSVSA. Aparatul lor pentru teste rapide determina pe loc daca exista depasiri la nivelul de nitrati din rosii, castraveti sau salata. Din fericire au confirmat ca producatorii folosesc putine ingrasaminte si prefera gunoiul de grajd.

Producatoare: "Balegar de oaie, balegar de pasare. Asa avem clienti mai multi. Clientii prefera sa manance sanatos."
Producator: "Daca nu am reusit sa fac din doua salate o jumatate de kilogram... va dati seama ca nu i-am dat sa manance azotat."

Inspectorii le-au atras atentia fermierilor din piata ca legea ii obliga ca la recoltare sa faca analize pentru toate produsele lor.

Reprezentant DSVSA: "Noi o sa recoltam acum analize, dar dvs. sa faceti la fasole, la varza."
Producatoare: "Da, da" 
Reprezentant DSVSA: " Nu costa foarte mult analizele"
Producatoare: "Da, da. O sa facem!"

Specialistii au luat probe pentru a face si verificari amanuntite, in laborator.

Dorin Enache, director DSVSA Brasov: "Nitratii ingerati se transforma in contact cu sucurile gastrice in nitriti. In anumite situatii se pot transforma in nitrozamine - sunt substante care au un potential cancerigen."

Tocmai din acest motiv consumatorii romani sunt foarte precauti cand vine vorba de legume si fructe.

Client: "Nu stii ce cumperi in ziua de azi ca ce stiu ce ingrasaminte baga"
Reporter: "Ii intrebati daca pun chimicale sau nu?"
Client: "Ei... si chiar daca ar baga credeti mai ar spune mie? Hai sa fim seriosi"

Inspectorii DSV au anuntat ca vor verifica si existenta altor substante periculoase, nu numai a nitratilor. Pentru asta au insa nevoie de aparate si mai performante.


VIDEO PROTVPLUS.RO