COPIII care nasc COPII. Varsta fetitelor din Constanta care nasc si isi abandoneaza pruncii scade alarmant
Fenomen periculos semnalat la Constanta. Din ce in ce mai multe fetite, care au doar 12-13 ani, aduc pe lume prunci pe care ii leapada apoi in spitale.
La varsta la care, in mod normal, ar trebui sa se joace cu papusile, tinerele mame nu stiu si nu pot sa creasca un bebelus, si, astfel, pruncii raman in grija medicilor si a asistentelor.
In prezent, institutiile sanitare au 5 zile la dispozitie ca sa anunte Directiile pentru Protectia Copilului, insa in mod normal trec luni pana cand cei mici sunt dati in plasament. Asta in conditiile in care mii de familii asteapta cu anii sa adopte un suflet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
15 fetite si baieti au fost abandonati in ultimele doua luni numai la maternitatea din Constanta. Toti au fost adusi pe lume tot de niste copile care fie au ascuns sarcina, fie nu au cum sa creasca un bebelus.
"Am avut si mame de 12 ani, 13 ani, 14 ani, din nefericire varsta este din ce in ce mai mica. Avem 15 copii, daca ne uitam pe statistici tinde sa devina un fenomen si unul chiar ingrijorator", a spus Dan Capatana, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.
Si mai trist este ca cei mai multi dintre prunci nascuti de mamele minore au afectiune grave.
"Sunt unele boli genetice cum ar fi Sindromul Down, avem si noi un exemplu, malformatii cardiace, unele grave, complexe", a spus Cristina Mihai, seful sectiei de Pediatrie.
In general, fetele fug din spital imediat dupa nastere, dar sunt si cazuri in care isi anunta intentia. Atunci intervine psihologul care incearca sa le convinga sa isi ia bebelusii acasa. Doar in 1% din cazuri acesta reuseste sa o convinga pe mama.
"Deja s-a intocmit un portret robot. Provin din familii dezorganizate, sunt nescolarizate, nivelul de saracie este ridicat, au foarte multi frati, ele avand o varsta mica nu se pot ocupa de acesti copii", a spus psihologul Simona Simionescu.
Cei mai multi dintre copilasii abandonati ajung sa isi petreaca primele 3-4 luni de viata in patutul din spital. Mamele nu vin nici macar sa-i viziteze, asa ca pruncii asteapta sa fie dati in plasament si s-a gaseasca pe cineva care sa-i iubeasca.
O sansa in plus pentru acesti copii ar fi schimbarea legislatiei. Acum, legea obliga spitalele sa anunte Directiile pentru Protectia Copilului despre un bebelus abandonat la nastere in termen de 5 zile.
Insa, pentru ca procedurile sa se urgenteze, autoritatile au venit cu un nou proiect.
"Conform noul act normativ, termenul va fi de 24 de ore. Ne ajuta, dar din punct de vedere al termenelor va fi foarte greu pentru ca totul va trebui sa fie facut intr-un timp foarte scurt. Toti actorii implicati, medici, politie trebuie sa actioneze foarte repede", a spus Mihaela Ristea, directorul adjunct al Directiei pentru Protectia Copilului.
Numarul abandonatilor este din ce in ce mai mare, iar spitalele abia reusesc sa le asigure hainute, lapte praf sau scutece. Pentru ca un astfel de copilas sa fie infiat, autoritatile au nevoie de semnatura mamei si a rudelor de pana la gradul patru.