Raport UNICEF: 1 din 6 copii e batut de parinti, 1 din 10 fetite este violata. Copilaria a devenit cea mai URATA varsta
Copilaria, cea mai frumoasa varsta? Un recent raport al UNICEF arata ca acesta e doar un cliseu. In realitate, cifrele indca mai degraba faptul ca minorii sunt victimele violentei fizice si sexuale, deseori intr-o proportie mai mare decat adultii.
Cifrele adunate in raportul UNICEF despre violenta asupra copiilor, publicat la inceputul lunii septembrie, infatiseaza o realitate inspaimantatoare. Mai lipsiti de aparare decat adultii, cei mici au devenit adevarati saci de box pentru o lume din ce in ce mai violenta.
Una din 5 victime ale crimelor are sub 20 de ani. In 2012, aproape 100.000 de copii si adolescenti au fost ucisi violent, dintre care mai bine de un sfert in America Latina. Iar in unele tari principala cauza de deces in randul adolescentilor o constituie crimele: Panama, Venezuela, El Salvador, Trinidad & Tobago si Brazilia conduc in acest clasament sumbru.
In Panama, violenta incepe de la nastere
Fetele nu sunt insa mult mai ferite: in Congo, Bolivia, Uganda, Camerun si Guineea Ecuatoriala, peste 40% din adolescente au fost victimele unui atac violent. Majoritatea acestor atacuri au drept autori chiar parintii, tutorii legali sau alte persoane in grija carora se afla tinerele.
De altfel, in tari precum Yemen, Ghana, Tunisia sau Togo aproape 100% dintre copii spun ca au fost batuti acasa – in scopuri disciplinare Iar in Panama bataia e aplicata in mod curent si micutilor sub un an. Iar violenta pare a nu fi legata de saracie – statisticile UNICEF arata ca e la fel de raspandita in familiile bogate ca si in cele fara resurse materiale
Romania, tara bataii cu lingura de lemn si furtunul
Sa nu ne imaginam ca lucrurile stau mai bine in Romania. Ultimul studiu al organizatiei „Salvati copiii” a aratat ca aproape doua treimi dintre copiii din tara noastra sunt batuti. Mai precis, 63% dintre micutii chestionati au raspuns ca au fost batuti, insa fara sa ramana urme, 18% ca au fost batuti cu diferite obiecte – printre care cele mai comune sunt batul, cureaua, lingura de lemn, vergeaua si furtunul. Iar 5% dintre cei mici au declarat ca bataia le-a lasat si urme.
Parintii din Romania nu se rusineaza foarte tare de faptele lor: 38% recunosc ca isi bat copiii. Si asta cu toate ca sunt 10 ani de cand Romania are o lege care interzice orice forma de violenta asupra minorilor.
Citeste si: Mama unui copil de 2 ani din Dambovita, banuita ca si-a snopit in bataie fiul
Minorii, victime ale violatorilor
Violenta fizica e insa doar o mica parte a ororilor care insotesc copilaria. Exista tari precum Camerun sau Congo unde 1 din 5 tinere intre 15 si 19 ani au fost violate. Din Europa, Republica Moldova este pe primul loc in acest nedorit clasament – peste 5% din adolescente au fost victima unei agresiuni sexuale.
Baietii sunt si expusi acestui tip de violenta. In Kenya si Zimbabwe, majoritatea barbatilor spun ca au fost agresati sexual inainte sa implineasca 16 ani. Nici in tarile bogate situatia nu e stralucita: in Germania, un studiu a indicat ca 7% dintre femei si 1% dintre barbati au fost victimele unui viol in copilarie sau adolescenta iar cifrele sunt similare si in Italia sau Marea Britanie. In Statele Unite 17% dintre adolescente declara ca au fost agresate sexual cel putin o data. Iar in Polonia unul din cinci adolescenti recunoaste ca a oferit servicii sexuale contra cost cel putin o data.
Oricat de ingrozitor ar parea, rata globala a violurilor carora le cad victima minori e comparabila cu cea in randul persoanelor adulte. Statistica UNICEF arata ca, la nivel mondial, 1 din 10 fete a fost supusa unei agresiuni sexuale. Prin comparatie, in Canada una din 17 femei adulte a fost victima unui viol.
Violenta asupra celor mici, interzisa doar pe hartie
Rezumand concluziile studiului: 60% dintre copiii intre 2 si 14 ani sunt batuti in mod curent de cei care ii cresc. 10% dintre fetele sub 20 de ani au fost violate. 95.000 de copiii si adolescenti au fost victimele unor crime. 84 de milioane de adolescente au fost agresate fizic sau sexual de soti sau partenerii de viata. Suna deja ipocrit sa vorbesti despre fericirea de a fi o copil.
Solutiile pentru aceasta oroare ascunsa? UNICEF face apel la schimbarea legislatiei, astfel incat violenta asupra minorilor sa fie interzisa si sanctionata. Doar 39 de tari pe glob au interzis complet pedepsele corporale. Problema e ca si Romania e una dintre ele, deci solutia e buna mai mult pe hartie.
„Violenta impotriva copiilor are loc in fiecare zi, peste tot in lume”, spune Jeffrey O’Malley, directorul de cercetare al UNICEF. „Prea multi copiii de pe tot globul sunt afectati de acest fenomen, dar se vorbeste prea putin despre el, poate tocmai pentru ca e atat de comun. Iar repercusiunile sunt semnificative, impactul sau fiind resimtit in intreaga societate si chiar la nivelul generatiilor viitoare”.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, copii, viol, agresiune, minori, violenta, UNICEF, protectie, adulti,
Dată publicare:
05-09-2014 14:56