Pericolele la care se expun copiii pe Facebook. Cazul tanarului care a fost hartuit pe reteaua de socializare de un pedofil
Internetul este plin de pericole, mai ales pentru cei mici, atrag atentia specialistii. Ingrijorator de multi copii s-au plans ca au fost abuzati sau hartuiti online de necunoscuti.
Intr-unul din cazuri, cel mic i-a aratat mamei ce i-a scris un barbat, iar femeia a facut plangere. Politistii din Bucuresti il cauta pe individul acuzat de pedofilie.
Mama: "L-a contactat un individ care pare destul de in varsta fata de varsta copilului meu. Ii scria niste mesaje de natura pornografica si il invita sa iasa din localitate si sa se intalneasca cu el in Bucuresti."
Copilul a fost cel care si-a chemat mama in ajutor, speriat de mesajele obscene. Initial, el se imprietenise pe pagina de Facebook pentru ca a crezut ca impart acelasi cerc de prieteni, insa ulterior a descoperit ca individul iesise la agatat pe internet. Dovada stau, spune mama, mesajele vocale ale acestuia.
“Ce zici puiule, ce faci, unde esti, intram pe net?
Vrei sa ne vedem pe camera video sau vrei sa vorbim aici?
Si daca stau asa si ma gandesc, te... si pe tine”
Mama: “Am facut plangere, ei s-au sesizat. Am facut plangere si pe reteaua de socializare. Imi doresc sa fie prins, explicatii sa ii ceara si poate descopera ca a mai facut.”
Politistii incearca sa il identifice pe individ, insa in spatele unei identitati virtuale se poate ascunde oricine. Pana la lamurirea acestor acuzatii, un lucru este cert: in naivitatea lor, multi minori cad victime agresorilor sexuali. Un studiu recent arata cat de mare este fenomenul.
Salvati Copiii: “Din studiul nostru reiese ca 55% dintre copiii care au raspuns intrebarilor au dat accept de prietenie unui necunoscut. Si mai grav e ca 58% dintre acestia s-au intalnit cu ei. Si spun dupa aceea ca au fost agresati verbal sau sexual.”
La fel de ingrijorator este faptul ca aproape un sfert dintre copiii romani au primit pe internet mesaje sau imagini cu continut sexual.
Cei mici ar trebui invatati ca retelele de socializare ofera si modalitati de protectie. Indicat ar fi ca profilul sa fie privat, pentru prieteni si cunostinte, nu public. Pot alege persoanele care le pot trimite mesaje, iar cele care ii deranjeaza pot fi blocate si raportate. La fel de important: la profil nu scrii niciodata numarul de telefon, adresa de acasa sau scoala unde inveti.
Pentru o protectie optima, parintii pot cumpara sisteme de securitate personala care, odata instalate, pot arata si in timp real cine ii scrie minorului si, mai ales, ce.