Fenomen alarmant: copiii au conturi pe Facebook de la 2 ani. O mama a povestit ce a patit cu fetitele ei de 9 si 11 ani
Dependenta provocata de retelele de socializare este asemanatoare celei de droguri si alcool, atrag atentia psihologii care incearca sa-i aduca pe tineri inapoi in lumea reala.
La Constanta s-a deschis prima clinica de recuperare a celor dependenti de Facebook si Internet. Specialistii avertizeaza ca parintii au si ei vina lor: le cumpara copiiilor telefoane sau tablete de la varste fragede, in loc sa-i invete sa faca miscare in aer liber si sa vorbeasca fata in fata cu apropiatii, nu online.
Si tinerii din Scotia fac terapie intr-o clinica. Lucreaza in medii stresante si sunt dependenti de alcool, droguri si mai nou de Facebook. Psihologii spun ca primul pas pe care trebuie sa-l faca pacientii este sa-si recunoasca problema.
"Atunci cand primul lucru pe care il faci dimineata este sa accesezi adresa de Facebook, atunci cand activitatile noaste profesionale sunt intrerupte, pe parcursul zilei avem tendinta de a intra de cel putin 5 ori sa vedem ce se intampla. Persoanele dependente de Facebook nu reusesc sa aiba o viata sociala", explica psihologul Cristina Gemanaru.
Si desi nu o recunosc, multi adulti cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani prefera o viata falsa pe internet si fug de realitate. In localitatea Lazu, in judetul Constanta, s-a deschis prima clinica din Romania care trateaza dependenta de retelele de socializare.
Potrivit studiilor facute la nivelul Uniunii Europene, dependenta de calculator si retele de socializare a fost depistata la copii cu varste fragede, iar Romania nu face exceptie. Pare incredibil, dar multi dintre parintii le fac copiilor conturi de Facebook de la 2 ani.
Si mai ingrijorator este faptul ca 57 la suta dintre copiii romani cu varste intre 9 si 16 ani au profiluri publice si se expun in mediul online. Psihologii sustin ca prima greseala o fac, intotdeauna, parintii.
"Cadourile ultimilor ani sunt in special tabletele, telefoanele, calculatoarele care au devenit jucariile copiilor nostri. Initial suntem multumititi ca au o preocupare, dar de la zi la zi se transforma in obisnuinta, il distrage pe copil de la teme, de la scoala", explica Maria Verdi, psihoterapeut.
"Reactioneaza violent atunci cand familia incearca sa intervina, se observa o schimbare a timpului de somn, seara stau pe calculator, ziua dorm. Renunta la socializarea in mediul natural si isi pierd abilitatile de a comunica", afirmat psihoterapeutul Mariana State.
O mama povesteste ce a patit cu fetitele ei de 9 si 11 ani. In urma cu doi ani, la insistentele lor, le-a cumparat cate o tableta si de atunci, totul s-a schimbat.
"Stateau efectiv pe Facebook, incepusera cearcanele acelea nepotrivite. Vorbeau cu mine, dar pe un ton mai iritat ca si cum le deranjam", a explicat Marioara Dima.
Femeia a cerut ajutor de specialitate, iar fetitele ei sunt acum pe drumul cel bun. Au inlocuit tabletele si telefoanele inteligente cu rachetele de tenis.