"Faust", in regia lui Silviu Purcarete, din nou pe scena de la Sibiu. Piesa, jucata iar cu casa inchisa
Festivalul International de Teatru de la Sibiu concureaza cu succes cu cele mai mari evenimente de acest gen din Europa - spun organizatorii. Bugetul editiei de anul acesta este de 9 milioane de euro, au loc 500 de spectacole, cu peste 2800 de artisti.
Duminica seara, spectatorii au asistat la Faust, pus in scena magistral de regizorul Silviu Purcarete. Este al 9-lea an de cand se joaca piesa doar cu casa inchisa.
A treia zi a Festivalului International de Teatru Sibiu i-a adus pe spectatori la "Faust". Pentru aceasta reprezentatie biletele s-au epuizat inca din primavara. "Experienta" a avut loc intr-o fabrica transformata in cea mai mare sala de spectacole din oras. Timp de doua ore, publicul a fost atras intr-o calatorie fantastica.
Octavian Strunila, actor: "Cred ca maine, poimanie o sa pot sa inteleg exact ce s-a intamplat si sa pot sa spun niste cuvinte."
Spectator: "Minunat, chiar nu stiu, nu am cuvinte. A fost socant."
Spectatoare: "In public, la inceput, am simtit jocul liber al actorilor, dar am imbratisat pana la urma tot ce se intampla."
Recent, un psiholog a reclamat la Protectia Copilului ca folosirea in acest spectacol a unor copile cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani reprezinta un abuz emotional, mai ales ca piesa nu e recomandata minorilor. Ancheta e in curs, iar duminica seara au fost pe scena doar actrite majore.
Festivalul International de Teatru transforma, pana duminica, Sibiul in cea mai mare scena din Europa. Evenimentul aflat la a 23-a editie, e un maraton teatral: sunt programate 500 de spectacole, in 67 de spatii de joc, la care participa peste 2800 de artisti, din 70 de tari. Locuri in salile de spectacole nu mai sunt, dar accesul e gratuit la spectacolele tinute in aer liber.
Organizatorii estimeaza ca zilnic participa la reprezentatii in jur de 65 de mii de spectatori, foarte multi dintre ei straini. Bugetul festivalului e de 9 milioane de euro dintre care mai putin de jumatate sunt bani de la stat, restul fiind din sponsorizari si fonduri europene. Festivalul "se bate" asadar cu evenimente similare renumite precum cel din Avignon - Franta sau cel din Edinburgh cu zeci de ani de traditie.
Iar Festivalul de la Sibiu le depaseste pe acestea doua, spun organizatorii, pentru se dedica nu doar teatrului, ci si artelor spectacolului: muzica, dans, costumatii si efecte vizuale.