Fără copii xerox la ghișee, de la 1 ianuarie, însă doar în teorie. Ce se întâmplă la unele primării

×
Codul embed a fost copiat

Copie după actul de identitate, copie după certificatul de naștere, ori de căsătorie. De la începutul acestui an nu mai trebuie să prezentați aceste documente în instituțiile publice.

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare o lege care le interzice funcționarilor să vă mai ceară copii ale actelor emise de stat. Legiuitorul vrea să forțeze astfel instituțiile să se digitalizeze și să-și conecteze bazele de date. Cum era de așteptat, acest lucru nu se întâmplă încă.

Legea e scurtă şi clară. Se referă la absolut toate instituţiile finanţate din bani publici care există în România”, spune deputatul George Tuță, inițiatorul legii.

Și totuși..

Legea este foarte clară: doar autoritățile centrale!”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Citește și
educatie mediu
Viitorul an școlar le va aduce elevilor o nouă materie despre ecologie și protecția mediului

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea care interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să mai ceară copii ale documentelor emise tot de stat. Unii reprezentanți ai primăriilor, precum cele din Constanța sau Brașov, nu se simt totuși vizați. Mai mult, spun că este imposibil de pus în practică.

Nici nu am putea legal să punem în aplicare o astfel de hotărâre atâta timp cât nu ni se permite accesul în bazele de date cum ar fi evidența populației, ANAF”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Articolul 2 chiar le dă posibilitatea administraţiilor publice să solicite în numele cetăţeanului toate datele astea de care au nevoie printr-un consimţământ. Situaţia este prevăzută de lege, nu există niciun motiv de blocaj, decât acela că nu se doreşte, că până acum noi aşa am făcut, aşa am fost obişnuiţi. Renunţarea la aceste copii este de fapt un pas înainte către digitalizarea pe care ne-o dorim cu toţii. Ştiu că presupune nişte schimbări, o schimbare de mentalitate, iar rezistenţa la schimbare este una foarte mare, mai ales în administraţie”, a transmis George Tuță.

La Direcția de Permise și Înmatriculări București, de pildă, oamenii depun în continuare copii ale documentelor.

Reporter: Puteţi să-mi spuneţi ce copii xerox v-au cerut?

Cetățean: Am venit pentru preschimbare permis. Copie la buletin.

Cetățean: Chiar mă gândeam dimineață, am înţeles că nu ar trebui să ne mai ceară copii după documente oficiale, dar din păcate asta e situaţia. Am făcut copii şi a fost destul de rapid. Pentru cineva care trebuie să facă asta des cred că este destul de frustrant, că trebuie să faci copii după documente care ar trebui să fie într-o bază de date.

Reprezentanții instituției spun însă că de acum nu vor mai cere copii xerox.

Chiar suntem în curs de încheiere a unor protocoale cu celalte instituţii publice pentru efectuarea de verificări suplimentare acolo unde este necesar, iar unde documentele erau prezentate şi în original şi în copie, este suficientă prezentarea în original. În cursul zilei au fost eliminate şi acele informaţii de pe site”, a explicat șeful de serviciu DRPCIV, comisar șef Silviu Arsenescu.

Reprezentanții altor instituții spun însă că ar dura mai mult să ceară documentele din alte baze de date și că e în interesul cetățenilor să depună copii făcute de ei.

Se interzice instituțiilor publice să solicite copii de pe documente dar, persoana, dacă vine și le depune ca să beneficieze de drepturi de asigurare în plus sau chiar de drepturi de asigurare pentru că nu este asigurat, nu are nicio problemă. Nu ni se interzice să primim. Ni se interzice să solicităm”, a spus directorul Casei de Asigurări de Sănătate Brașov., Ancuța Daisa.

Legea nu presupune penalități dacă instituțiile nu o aplică, însă cei cărora încă li se cer copii xerox pot cere cercetări disciplinare ale funcționarilor și pot apela chiar la instanță.

Citește și...
Liderii AUR, Simion și Târziu, vor să schimbe stema României, să pună ”Coroana de oțel”
Liderii AUR, Simion și Târziu, vor să schimbe stema României, să pună ”Coroana de oțel”

Consiliul Economic și Social are pe ordinea de zi, marți, un proiect legislativ inițiat de parlamentarii AUR, care vizează modificarea Legii nr.102/1992 privind stema României şi sigiliul statului.

Viitorul an școlar le va aduce elevilor o nouă materie despre ecologie și protecția mediului
Viitorul an școlar le va aduce elevilor o nouă materie despre ecologie și protecția mediului

Senatorii au adoptat o lege prin care se introduc în programa școlară noțiuni obligatorii de ecologie și protecția mediului.

De anul viitor nu vom mai avea nevoie de copii xerox la ghișee
De anul viitor nu vom mai avea nevoie de copii xerox la ghișee

Veste bună pentru românii care ajung la ghișeele instituțiilor publice. De anul viitor nu vom mai fi obligați să prezentăm copii xerox la documente, atunci când vrem să ne căsătorim, să divorțăm, să înmatriculăm o mașină sau când facem acte copilului.

Recomandări
ONU: Peste 6.700 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti
ONU: Peste 6.700 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti

De la începutul invaziei Rusiei au fost înregistrate 17.181 de victime civile în Ucraina, dintre care 6.702 morţi şi 10.479 de răniţi.

 

Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. La fața locului a izbucnit un incendiu puternic | VIDEO
Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. La fața locului a izbucnit un incendiu puternic | VIDEO

Un atac cu dronă a avut loc pe un aerodrom situat în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, a anunţat, marţi dimineaţa, guvernatorul acesteia, la o zi după ce Moscova a acuzat Kievul că a lovit cu drone două dintre bazele sale aeriene.

Explozie urmată de incendiu pe platforma Kronospan din Sebeş
Explozie urmată de incendiu pe platforma Kronospan din Sebeş

Un incendiu major a izbucnit, luni noapte, în Sebeș, pe platforma Kronospan din municipiu.