Expoziţie de ciuperci, la Iaşi. Cum pot fi recunoscute cele care ucid în câteva minute


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Duminica 08 Octombrie 2017 08:09
Categorie: Stiri Sociale

Ciupercile viu colorate, de diferite mărimi, tentează orice gospodină. Specialiştii atrag însă atenţia şi spun că nu orice ciupercă este comestibilă.

La Iaşi are loc o expoziţie cu scopul de a-i învaţă pe oameni care sunt speciile de ciuperci şi la ce riscuri ne supunem dacă culegem orice din pădure.

“O pălărie de genul acesta este sufiecienta pentru a determina moartea unui adult perfect sănătos. Se recunoaşte după această volvă, săculeţul de la baza piciorului", explică un biolog.

Specialiştii de la Grădina Botanică din Iaşi, împreună cu studenţi şi doctoranzi de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza au organizat o expoziţie educativă cu ciuperci comestibile şi otrăvitoare şi au dat sfaturi preţioase vizitatorilor. Printre sutele de genuri s-a numărat şi "Amanita" - o ciupercă cu un parfum fructant şi un gust dulce, dar otrăvitoare.

"Popular la noi i se zice buretele viperei. Toxinele pe care le conţine această ciupercă sunt letale”.

Vizitatorii au putut află şi trucuri depre cum pot recunoaşte ciupercile comestibile.

"Sub pălărie se găseşte o regiune cu tuburi şi borî. dacă remarcaţi în momentul în care am îndepărtat se pot observă tuburile"

Copiii, însoţiţi de părinţi şi bunici au avut parte de prima lecţie de botanică, pe înţelesul lor. Şi oamenii care preferă o plimbare pentru a culege ciuperci ştiu care este pericolul din pădure. "Chiar astea care sunt comestibile dacă stau aproape de ciupercile otrăvitoare se transferă de pe una pe altă şi ai şansă să o încurci"

În România există peste 8 mii de specii de ciuperci însă -spun specialiştii - pentru culegători sunt recomandate doar cele mai cunoscute: hribii, gălbiorii şi ghebele.

Expoziţia din Grădina Botanică Iaşi va fi deschisă vizitatorilor şi duminică.

Ciupercile culese din pădure au ucis un bărbat din Iași. Alți doi oameni sunt la spital
S-a rătăcit în timp ce culegea ciuperci. Ce a reușit să transmită familiei la telefon
Nouă persoane intoxicate cu ciuperci necomestibile, în Baia Mare
VIDEO PROTVPLUS.RO