Expoziţie de ciuperci, la Iaşi. Cum pot fi recunoscute cele care ucid în câteva minute
Ciupercile viu colorate, de diferite mărimi, tentează orice gospodină. Specialiştii atrag însă atenţia şi spun că nu orice ciupercă este comestibilă.
La Iaşi are loc o expoziţie cu scopul de a-i învaţă pe oameni care sunt speciile de ciuperci şi la ce riscuri ne supunem dacă culegem orice din pădure.
“O pălărie de genul acesta este sufiecienta pentru a determina moartea unui adult perfect sănătos. Se recunoaşte după această volvă, săculeţul de la baza piciorului", explică un biolog.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialiştii de la Grădina Botanică din Iaşi, împreună cu studenţi şi doctoranzi de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza au organizat o expoziţie educativă cu ciuperci comestibile şi otrăvitoare şi au dat sfaturi preţioase vizitatorilor. Printre sutele de genuri s-a numărat şi "Amanita" - o ciupercă cu un parfum fructant şi un gust dulce, dar otrăvitoare.
"Popular la noi i se zice buretele viperei. Toxinele pe care le conţine această ciupercă sunt letale”.
Vizitatorii au putut află şi trucuri depre cum pot recunoaşte ciupercile comestibile.
"Sub pălărie se găseşte o regiune cu tuburi şi borî. dacă remarcaţi în momentul în care am îndepărtat se pot observă tuburile"
Copiii, însoţiţi de părinţi şi bunici au avut parte de prima lecţie de botanică, pe înţelesul lor. Şi oamenii care preferă o plimbare pentru a culege ciuperci ştiu care este pericolul din pădure. "Chiar astea care sunt comestibile dacă stau aproape de ciupercile otrăvitoare se transferă de pe una pe altă şi ai şansă să o încurci"
În România există peste 8 mii de specii de ciuperci însă -spun specialiştii - pentru culegători sunt recomandate doar cele mai cunoscute: hribii, gălbiorii şi ghebele.
Expoziţia din Grădina Botanică Iaşi va fi deschisă vizitatorilor şi duminică.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, ciuperci, burete, otravitoare, biologi,
Dată publicare:
08-10-2017 08:09