Expozitie a simturilor la MNAC. Cum arata lucrarile din noua epoca a artei interactive

05-06-2014 19:12


Vreti ceva inedit? Atunci mergeti la Muzeul National de Arta Contemporana la o "altfel" de expozitie. Cativa tineri nonconformisti au combinat arta cu tehnologia moderna, spun ei, si au inventat iPad-ul de dimensiunea unui covor.

Tot acolo poate fi vazuta harpa care are corzi din apa si laser, dar si cubul multicolor care canta. Vizitatorii pot atinge operele de arta, motiv pentru care de ele se pot bucura si persoanelor cu deficit de auz sau de vedere.

Artistul a muncit o jumatate de an pentru ca cele 700 de perne colorate, 2.800 de fermoare si 260 de sunete sa creeze cubul curcubeu.

"Ne aflam intr-o lucrare de arta interactiva, este un cub in care poti intra, poti canta, trebuie sa descoperi ce se intampla aici la nivel vizual si sonor. Oamenii ar trebui sa interactioneze cu o lucrare de arta in 2014. Nu sa contempleze in fata unui tablou, ci ar trebui sa intre in lucrarea de arta si sa se bucure de o experienta completa", a spus artistul, Martin Emilian Balint.

Practic, fiecare vizitator care intra in cub devine pentru cateva momente compozitor. Microfoanele capteaza sunetele pe care le emit pernele, iar la final primim melodia pe email.

Avem si iPad-ul de dimensiunea unui covor. Prin miscarea corpului vizitatorii pot modifica atat culorile cat si sunetele, datorita unor senzori. Iar cei cu deficiente de vaz si auz simt totul datorita vibratiilor din podea.

"Ne aflam pe un fel de tableta virtuala si noi suntem degetele care se plimba si schimbam muzica si sunetele din boxe. Proiectul se numeste simte pulsatia. Exista o sincronizare intre muzica din difuzoare si pulsatia culorilor de pe podea", a explicat artistul.

La aceeasi expozitie exista si un instrument care trebuie vazut neaparat cu ochiul liber. E un instrument care imita o harpa, doar ca are in loc de corzi picaturi de apa. Laserele au rolul de a evidentia apa.

Biletul de intrare costa 10 lei, iar expozitia este deschisa pana la sfarsitul lunii noiembrie, la Muzeul de Arta Contemporana situat in Palatul Parlamentului.

Tags: mnac, expozitie, arta,

VIDEO PROTVPLUS.RO