Exportam mai multi medici decat masini!

06-02-2009 00:00


Este concluzia ministrului sanatatii! Iata deci ca ministerul isi da seama de exod in ceasul al 12-lea si le cere rectorilor universitatilor de medicina sa se implice in pastrarea specialistilor in spitalele noastre.


In acest moment, numarul doctorilor din Romania este la jumatate fata de media Uniunii Europene, adica 192 de cadre medicale la 100.000 de locuitori.

Livram la export mai mult ca Dacia. Trebuie sa ii tinem in tara, sa existe respect pentru stiinta si sistemul nostru, sa facem eforturi.
Ion Bazac, ministrul Sanatatii
Din 2007 incoace s-au golit spitalele de experti: am pierdut medici specializati in terapie intensiva, urgenta, medicina de laborator, radiologie sau psihiatrie. In total, peste 4300 de doctori. Suntem pe minus la chirurgi, la pediatri, dar si la dentisti sau specilisti in ginecologie.

Astfel, seful de la sanatate le propune rectorilor universitari sa se implice alaturi de minister in aceasta problema. Se va pune cap la cap o strategie prin care sa se schimbe legislatia in ceea ce priveste pregatirea si pastrarea specialistilor, incepand cu rezidentiatul.

Cei care au plecat din Romania au mers la salarii si de 10 ori mai mari. Ministrul nu a pomenit vineri nimic despre venituri, in aceasta strategie.

VIDEO PROTVPLUS.RO