Experiment StirileProTV: Cati bani economisim daca suntem atenti la cumparaturile de Paste
Fara indoiala o sa dati mai mult pentru bunatatile de sarbatori daca va este lene sa strabateti orasul, de la un capat la altul, si mergeti direct in centru.
Reporterii Pro TV au facut marti un tur al pietelor si iata ce se intampla daca esti grabit si nu te uiti si la ultimul banut.
"Vedetele" experimentului nostru au fost produsele de nelipsit la masa de Paste. E drept, nu toate. Am facut o lista si vrem sa vedem cat ar costa daca le-am cumpara din pietele din Bucuresti.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Incepem cu cartofii si continuam: in acelasi cos punem cinci kilograme de carne de miel, 30 de oua, 20 de legaturi de ceapa verde, tot pe atata usturoi verde, cinci legaturi de marar si cinci de patrunjel, un cozonac, doua capatani de salata verde, un litru de vin varsat, doua kilograme de cartofi, o legatura de spanac si, cum altfel, nelipsita pasca.
Pentru inceput tragem linie intr-o piata din sectorul patru. Aici aflam ca un kilogram de carne costa 24 de lei, spanacul cinci lei si 4,5 lei un litru de vin.Total, 212 lei.
Cu 16 lei mai mult fata de cat am fi dat pentru aceleasi produse intr-o piata din sectorul sase, unde nota finala este de 196 de lei. Diferenta rezulta de la carnea de miel, pe care o gasim aici cu 22 de lei, pentru ca in rest vinul e mai scump cu doi lei si jumatate.
Cu cat ne mutam spre centru, cu atat e mai rau. Intr-o piata din sectorul doi, de pilda, am achitat 226 de lei. Cu 14 lei mai mult fata de sectorul patru si cu 30 fata de sectorul sase. Aici, mielul costa 24 de lei kilogramul, 10 lei litrul de vin si un leu si jumatate legatura de ceapa.
Cu toate astea, contrar asteptarilor, bucurestenii ies mai bine decat cumparatorii din Cluj. Aceleasi lucruri de baza costa in piata centrala 249 de lei. Ciobanii vor pe kilogramul de miel 25 de lei. Precupetele dau cu un leu mararul si patrunjelul, iar un litru de vin costa 13 lei.
Diferente mari gasim si de la o piata la alta in Brasov. Targuielile in buricul targului costa cu 80 de lei mai mult ca la marginea orasului.
Desi trebuie sa dea bani si pe autobuz, multi brasoveni prefera sa vina la o piata de la marginea orasului. Este de inteles, pentru ca pretutrile sunt mult mai mici: cu 220 de lei iti poti cumpara toate cele trebuinciose pentru o masa imbelsugata de Paste, fata de cei 300 de lei pe care ii achiti in centru.
Si la Iasi, diferenta dintre centru si periferie se traduce in 27 de lei.
Sper deosebire de alti ani, romanii spun ca vor cheltui mai putin in acest an pentru masa de Paste. 35% dintre ei cel mult 300 de lei iar alti 35 la suta intre 300 si 500 de lei.