Experiment Ştirile ProTV: cât de sigure sunt blocurile izolate

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 18:20
Categorie: Social

Nicio instituţie din România nu verifică siguranţă la incendiu a blocurilor care au mai puţin de 11 etaje.

După mii de incendii an de an, după cazuri precum Colectiv, în care zeci de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţă, nu avem o lege sau norme speciale de protecţie pentru clădirile de locuinţe deja existente, mai mici de 28 de metri înălţime. Şi nicio autoritate nu este obligată să verifice.

Şi mai grav este că tot mai multe blocuri sunt izolate cu sisteme pe baza de polistiren, care, dacă sunt prost montate pot amplifică focul, atrag atenţia specialiştii.

La Facultatea de Construcţii din Capitală profesorii testează tipurile de izolaţie termică.

Specialistul recunoaşte că şi dacă e ignifug, adică n-ar trebui să ardă, polistirenul se poate aprinde în anumite condiţii.

Au testat şi spumă poliuretanică, folosită la izolaţia termopanelor.

Rezistenţă la foc a materialelor e împărţită în 7 euro clase. Polistirenul este clasa E, penultima. Dacă e montat corect, ca în proiectul de execuţie, întreg sistemul cu polistiren, tencuiala, plasa şi adeziv ar trebui să fie clasa B. La noi se face însă economie de material.

Conferentiar dr. Florin Delia, profesor la Universitatea de Construcţii Bucureşti: "Inclusiv ce s-a întâmplat la noi, evenimente precum Colectiv sau pe plan internaţional, acum recent incendiul din Londra, au fost materiale sau un cumul de astfel de materiale necorespunzătoare, inclusiv factorii care trebuiau să urmărească corectitudinea lucrărilor".

În ultimii ani în România au fost reabilitate peste 80.000 de apartamente din peste 3.500 de blocuri. În 2012, la Târgu Mureş un astfel de bloc a s-a aprins în câteva minute.

Specialstii spun că dacă plăcile de polistiren nu sunt lipite complet, pe sub ele se poate crea un efec de horn, iar focul se extinde foarte rapid.

Producătorii de polistiren îşi apară materialul şi dau vină pe constructori şi pe muncitorii care îl pun pe blocuri.

Niciun laborator din România nu testează însă izolaţie montată deja pe bloc.

Echipa Stirilor ProTV a discutat cu specialiştii Centrului Naţional pentru Securitatea la Incendiu şi au spus, în scris, că proba testata de echipa nu trebuia să arate aşa, ci trebuie să aibă un metru pe jumătate de metru, să conţină şi planşeul pe care este montat termosistemul, ceea ce ar însemna să fi adus un sfert de parter de bloc la laborator.

Lucru tehnic şi practic imposibil. Testele se fac intotdeana doar la punerea produselor pe piaţă şi sunt plătite şi cerute doar de producători. Aceştia pun de regulă cele mai bune materiale în foc, iar montajul e fără cusur. 

Singura instituţie abilitată prin lege să controleze e Inspectratul de stat în construcţii. Din 208 controale făcute în 2016, pe reabilitare termică, inspectorii au dat doar 3 amenzi. Nu prea mari, de 5 mii de lei în total, semn că ori n-au desfăcut plăcile să vadă montajul, ori s-au uitat doar în acte.

Inspectorii ISU nu verifică blocurile mai mici de 11 etaje, cum sunt peste 98% dintre clădirile din ţară. Arhitecţii susţin că ar trebui că fiecare dintre noi să cerem administratorului cartea tehnică a clădirii, că să ştim unde locuim.

Florin Enache, arhitect: "Între Dorel şi cel care plăteşte nu prea mai sunt mulţi factori nici de decizie, nici de control, nici de orice altceva".

Soluţia - ar trebui modificată legea. Anul trecut, când Ministerul Dezvoltării a încercat să interzică polistirenul în termoizolaţiile blocurilor, un protest masiv al producătorilor a retezat rapid încercarea. Este vorba despre o piaţă de peste 100 de milioane de euro anual, dependenţă de reabilitările cu bani de la stat.

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita
Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita
VIDEO PROTVPLUS.RO
mariri salariu, salariu minim marit, romania, buget, bugetari
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Mana carton
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni