Experiment Ştirile ProTV: cât de sigure sunt blocurile izolate

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 18:20
Categorie: Social

Nicio instituţie din România nu verifică siguranţă la incendiu a blocurilor care au mai puţin de 11 etaje.

După mii de incendii an de an, după cazuri precum Colectiv, în care zeci de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţă, nu avem o lege sau norme speciale de protecţie pentru clădirile de locuinţe deja existente, mai mici de 28 de metri înălţime. Şi nicio autoritate nu este obligată să verifice.

Şi mai grav este că tot mai multe blocuri sunt izolate cu sisteme pe baza de polistiren, care, dacă sunt prost montate pot amplifică focul, atrag atenţia specialiştii.

La Facultatea de Construcţii din Capitală profesorii testează tipurile de izolaţie termică.

Specialistul recunoaşte că şi dacă e ignifug, adică n-ar trebui să ardă, polistirenul se poate aprinde în anumite condiţii.

8 din 10 romani sustin ca au probleme cu locuintele. Cat de mult ne este afectata sanatatea daca locuim in case vechi

Au testat şi spumă poliuretanică, folosită la izolaţia termopanelor.

Rezistenţă la foc a materialelor e împărţită în 7 euro clase. Polistirenul este clasa E, penultima. Dacă e montat corect, ca în proiectul de execuţie, întreg sistemul cu polistiren, tencuiala, plasa şi adeziv ar trebui să fie clasa B. La noi se face însă economie de material.

Conferentiar dr. Florin Delia, profesor la Universitatea de Construcţii Bucureşti: "Inclusiv ce s-a întâmplat la noi, evenimente precum Colectiv sau pe plan internaţional, acum recent incendiul din Londra, au fost materiale sau un cumul de astfel de materiale necorespunzătoare, inclusiv factorii care trebuiau să urmărească corectitudinea lucrărilor".

În ultimii ani în România au fost reabilitate peste 80.000 de apartamente din peste 3.500 de blocuri. În 2012, la Târgu Mureş un astfel de bloc a s-a aprins în câteva minute.

Specialstii spun că dacă plăcile de polistiren nu sunt lipite complet, pe sub ele se poate crea un efec de horn, iar focul se extinde foarte rapid.

Producătorii de polistiren îşi apară materialul şi dau vină pe constructori şi pe muncitorii care îl pun pe blocuri.

Niciun laborator din România nu testează însă izolaţie montată deja pe bloc.

Echipa Stirilor ProTV a discutat cu specialiştii Centrului Naţional pentru Securitatea la Incendiu şi au spus, în scris, că proba testata de echipa nu trebuia să arate aşa, ci trebuie să aibă un metru pe jumătate de metru, să conţină şi planşeul pe care este montat termosistemul, ceea ce ar însemna să fi adus un sfert de parter de bloc la laborator.

Lucru tehnic şi practic imposibil. Testele se fac intotdeana doar la punerea produselor pe piaţă şi sunt plătite şi cerute doar de producători. Aceştia pun de regulă cele mai bune materiale în foc, iar montajul e fără cusur. 

Singura instituţie abilitată prin lege să controleze e Inspectratul de stat în construcţii. Din 208 controale făcute în 2016, pe reabilitare termică, inspectorii au dat doar 3 amenzi. Nu prea mari, de 5 mii de lei în total, semn că ori n-au desfăcut plăcile să vadă montajul, ori s-au uitat doar în acte.

Inspectorii ISU nu verifică blocurile mai mici de 11 etaje, cum sunt peste 98% dintre clădirile din ţară. Arhitecţii susţin că ar trebui că fiecare dintre noi să cerem administratorului cartea tehnică a clădirii, că să ştim unde locuim.

Florin Enache, arhitect: "Între Dorel şi cel care plăteşte nu prea mai sunt mulţi factori nici de decizie, nici de control, nici de orice altceva".

Soluţia - ar trebui modificată legea. Anul trecut, când Ministerul Dezvoltării a încercat să interzică polistirenul în termoizolaţiile blocurilor, un protest masiv al producătorilor a retezat rapid încercarea. Este vorba despre o piaţă de peste 100 de milioane de euro anual, dependenţă de reabilitările cu bani de la stat.

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita

VIDEO PROTVPLUS.RO

Liviu Dragnea

Încă un mesaj uriaș pentru PSD, desenat pe un câmp de către cei doi clujeni: ”Operă de artă”

Ploile abundente din Harghita și Covasna au afectat culturile de cartofi

Via Transilvanica, un proiect curajos. Poteca de 1000 de km, inspirată de trasee renumite

Un sat din Transilvania dă o lecţie de cultură. 15.000 de spectatori la un festival de teatru, carte şi film

În Bacău, un bărbat disperat că nu are apă a ieșit complet dezbrăcat în stradă

Smiley a semnat pentru campania #fărăpenali. Tudor Chirilă: ”Eu am semnat”

mama minora

O adolescentă de 15 ani i-a uimit pe medici. Este însărcinată a treia oară

Sancțiuni noi pentru restanțierii la întreținere. Se pot trezi cu apartamentul ipotecat

Câinele care a salvat un biciclist rănit pe munte a fost adoptat de vicepreședintele CJ Caraș Severin

Locuitorii Bacăului s-au întors în timp cu 100 de ani: cară apă cu găleata

Modificări importante pentru proprietarii de locuinţe. Președintele a promulgat noua lege

Bloc bântuit de șerpi și șobolani, în Câmpina. Cine locuiește în el