Experiment Ştirile ProTV: cât de sigure sunt blocurile izolate

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 18:20
Categorie: Social

Nicio instituţie din România nu verifică siguranţă la incendiu a blocurilor care au mai puţin de 11 etaje.

După mii de incendii an de an, după cazuri precum Colectiv, în care zeci de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţă, nu avem o lege sau norme speciale de protecţie pentru clădirile de locuinţe deja existente, mai mici de 28 de metri înălţime. Şi nicio autoritate nu este obligată să verifice.

Şi mai grav este că tot mai multe blocuri sunt izolate cu sisteme pe baza de polistiren, care, dacă sunt prost montate pot amplifică focul, atrag atenţia specialiştii.

La Facultatea de Construcţii din Capitală profesorii testează tipurile de izolaţie termică.

Specialistul recunoaşte că şi dacă e ignifug, adică n-ar trebui să ardă, polistirenul se poate aprinde în anumite condiţii.

Au testat şi spumă poliuretanică, folosită la izolaţia termopanelor.

Rezistenţă la foc a materialelor e împărţită în 7 euro clase. Polistirenul este clasa E, penultima. Dacă e montat corect, ca în proiectul de execuţie, întreg sistemul cu polistiren, tencuiala, plasa şi adeziv ar trebui să fie clasa B. La noi se face însă economie de material.

Conferentiar dr. Florin Delia, profesor la Universitatea de Construcţii Bucureşti: "Inclusiv ce s-a întâmplat la noi, evenimente precum Colectiv sau pe plan internaţional, acum recent incendiul din Londra, au fost materiale sau un cumul de astfel de materiale necorespunzătoare, inclusiv factorii care trebuiau să urmărească corectitudinea lucrărilor".

În ultimii ani în România au fost reabilitate peste 80.000 de apartamente din peste 3.500 de blocuri. În 2012, la Târgu Mureş un astfel de bloc a s-a aprins în câteva minute.

Specialstii spun că dacă plăcile de polistiren nu sunt lipite complet, pe sub ele se poate crea un efec de horn, iar focul se extinde foarte rapid.

Producătorii de polistiren îşi apară materialul şi dau vină pe constructori şi pe muncitorii care îl pun pe blocuri.

Niciun laborator din România nu testează însă izolaţie montată deja pe bloc.

Echipa Stirilor ProTV a discutat cu specialiştii Centrului Naţional pentru Securitatea la Incendiu şi au spus, în scris, că proba testata de echipa nu trebuia să arate aşa, ci trebuie să aibă un metru pe jumătate de metru, să conţină şi planşeul pe care este montat termosistemul, ceea ce ar însemna să fi adus un sfert de parter de bloc la laborator.

Lucru tehnic şi practic imposibil. Testele se fac intotdeana doar la punerea produselor pe piaţă şi sunt plătite şi cerute doar de producători. Aceştia pun de regulă cele mai bune materiale în foc, iar montajul e fără cusur. 

Singura instituţie abilitată prin lege să controleze e Inspectratul de stat în construcţii. Din 208 controale făcute în 2016, pe reabilitare termică, inspectorii au dat doar 3 amenzi. Nu prea mari, de 5 mii de lei în total, semn că ori n-au desfăcut plăcile să vadă montajul, ori s-au uitat doar în acte.

Inspectorii ISU nu verifică blocurile mai mici de 11 etaje, cum sunt peste 98% dintre clădirile din ţară. Arhitecţii susţin că ar trebui că fiecare dintre noi să cerem administratorului cartea tehnică a clădirii, că să ştim unde locuim.

Florin Enache, arhitect: "Între Dorel şi cel care plăteşte nu prea mai sunt mulţi factori nici de decizie, nici de control, nici de orice altceva".

Soluţia - ar trebui modificată legea. Anul trecut, când Ministerul Dezvoltării a încercat să interzică polistirenul în termoizolaţiile blocurilor, un protest masiv al producătorilor a retezat rapid încercarea. Este vorba despre o piaţă de peste 100 de milioane de euro anual, dependenţă de reabilitările cu bani de la stat.

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita
Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor