8 din 10 romani sustin ca au probleme cu locuintele. Cat de mult ne este afectata sanatatea daca locuim in case vechi


Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 19:24
Categorie: Stiri Sociale

Potrivit unui studiu IRSOP, cei mai multi se plang ca apartamentele sau casele lor sunt vechi, dar si ca sanatatea lor sufera din cauza poluarii de afara si a igrasiei din interior.

Cu cat veniturile familiei sunt mai mici, cu atat problemele sunt mai mari, la fel si cheltuielile de intretinere.

In conditiile in care tara noastra are cele mai vechi locuinte din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra sindromului cladirilor bolnave, care provoaca locuitorilor dureri de cap, ameteala si chiar depresii.

Peste 84% dintre romanii care au participat la un sondaj IRSOP au spus ca au macar o problema cu locuinta.

Petre Datculescu, directorul IRSOP: "Peste 75% mentioneaza vechimea locuintei si nevoia acuta de reabilitare. Asta ne duce imediat cu gandul ca cine sta intr-o locuinta veche are nevoie tot timpul de bani ca sa o refaca. De regula vechimea locuintei se asociaza cu deteriorarea instalatiilor sau a structurii cladirii".

Poluarea e o problema majora in orase. Problemele cu apa si canalizarea afecteaza peste 20% dintre apartamente, iar cele la acoperis 15% dintre case. Usile si ferestrele cu defectiuni, sunt la egalitate cu igrasia in acest top. Scurgerile de apa in interior si problemele la baie ii dau si ele de furca unui roman din 10. Pentru ca stam 85% din timp in astfel de cladiri, ne putem imbolnavi spun medicii.

Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergologie: "E un adevarat sindrom, sindromul cladirilor bolnave. Deci pur si simplu ne imbolnavesc aceste cladiri. Devin surse de mucegaiuri, de praf de casa, de microparticule, toate acestea determina simptome pacientilor: stranut, nas infundat sau simptome pulmonare: tuse, sufocare. Pot aparea adevarate crize de astm."

Specialistii sustin ca ar trebui sa ne intereseze mai ales calitatea aerului din interior si a tamplariei sau instalatiilor, cand cumparam o locuinta sau cand o renovam.

VIDEO PROTVPLUS.RO