Experiment Stirile Pro TV: In cat timp este furata o borseta "uitata" in Gara de Nord din Capitala
"Ce facem noi, cetateni cinstiti, cand gasim un portofel cu bani?". Raspunsul la celebra intrebare din epoca de aur este acelasi: mergem la politie sau cautam proprietarul.
Mai ales ca obiectul pierdut poate fi gasit pe un site de profil aparut de marti si in Romania. Dar sistemul nu ne poate convinge sa fim si de buna credinta. Un top rusinos ne plaseaza pe ultimul loc in Europa la returnarea obiectelor pierdute.
"Brigada Diverse in Actiune", Regia Mircea Dragan, 1970: "Daca gasim pe strada un portofel, un portmoneu, un portvizit cu bani, anuntam imediat militia la telefon 22-22-22...".
La 40 de ani de la aceasta scena celebra facem un experiment: "uitam" o borseta in Gara de Nord. In nici un minut obiectul "pierdut" intra in vizorul unui domn care se apropie lasand impresia ca nu e interesat de prada. Nerabdarea i se citeste in gesturi, asa ca inhata borseta si dispare cu pasi hotarati. Se duce glont in spatele chioscurilor, insa nu gaseste nimic valoros si o arunca la gunoi.
O cercetare europeana arata ca din 30 de telefoane abandonate in Bucuresti, mai putin de jumatate au fost duse la politie. Cei mai corecti sunt slovenii, cu 29 de telefoane restituite.
Grija mare! Aveti maxim zece zile sa mergeti la politie ca sa predati un bun gasit. Potrivit Codului Penal, daca nu faceti asta, riscati si un an de inchisoare.
Iar politia duce lucrul la biroul obiecte pierdute.
Uitucii pot apela la un birou virtual. De pilda, cine gasese un laptop poate cauta proprietarul pe site-ul biroului pe baza unui cod lipit de carcasa si care a fost inregistrat in prealabil pe site.
Gabriel Oprea, managerul proiectului: "Sunt foarte multe situatii in care se vrea a se returna, numai ca nu se poate, sau nu se stie cum".
Cine aduce bunul pierdut poate obtine chiar si o recompensa de la proprietar.