Experiment social. Soferii din Timisoara au vazut cum este sa conduci prin ochii unui consumator de droguri
Consumul de droguri in randul tinerilor este in continua crestere, avertizeaza specialistii Agentiei Nationale Antidrog.
Cel mai recent raport arata ca urgentele medicale cauzate de substantele interzise au crescut cu 30%, intr-un an. De multe ori, consumatorii se urca la volan si pot provoca tragedii pe sosele.
Pentru a trage un semnal de alarma, un ONG din Timisoara le-a aratat soferilor, cu ajutorul unor ochelari speciali, cat de dificil este sa conduci dupa un consum de halucinogene.
"Se vede ca si cum, nu stiu, e la 10-15 metri, dar sunt constient ca daca putin scap piciorul si accelerez, m-am bagat direct si ii iau tot sfintii pe sus "
Acest tanar vede prin ochii unui consumator de cannabis. Chiar daca are zece ani de experienta in condus, in aceasta stare sofatul este o misiune dificila si nu s-ar descurca fara instructorul auto.
Nici pietonii nu s-au descurcat prea bine.
Reporter: Spune-ne ce vezi?
Pieton: Da, nu stiu, ii in ceata, nu se vede aproape nimic, niciun reper pe care sa te poti orienta, nesiguranta in picioare. E greu sa stai pe picioare, mai ales sa conduci
Ultimele statistici ale Agentiei Antidrog sunt ingrijoratoare. Peste opt procente dintre cei chestionati au recunoscut ca au consumat substante interzise: canabis, ciuperci halucinogene sau mai rau, heroina. Procentul s-a dublat, fata de acum zece ani.
Ingrijorator este si faptul ca a crescut si numarul urgentelor medicale cauzate de consumul de droguri. In 2014 au fost 453 de cazuri, iar un an mai tarziu, numarul a crescut cu 30 la suta.
Cele mai multe cazuri de consum de droguri au fost inregistrate in judetele Cluj, Timis si Mures.