Examenul de rezidentiat al generatiei "vrem sa plecam in strainatate". Miza viitorilor medici
Daca Romania nu ne vrea, atunci nici noi nu vrem iubire cu de-a sila. Cu o astfel de atitudine s-au prezentat, duminica, la rezidentiat cei peste 5.000 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie din toata tara.
Singurul lor tel este sa-si ia examenul ca sa poata pleca mai repede in alte tari. Pentru ca nimeni sa nu afle subiectele mai repede, profesorii care le-au elaborat, au stat izolati cateva zile, iar telefoanele lor au fost bruiate.
Candidatii au avut la dispozitie 4 ore pentru cele 200 de intrebari din testul grila. Anul acesta examenul de Rezidentiat s-a desfasurat descentralizat. Practic, in cele sase centre universitare din tara s-au elaborat subiecte diferite. De aici si masurile stricte. Cei de la STS s-au asigurat ca nu vor aparea scurgeri de informatii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Subiectele pentru examen au fost elaborate intr-un loc secret, din afara orasului, unde profesorii au stat o saptamana. Nu au avut acces la telefon si nici la internet. Transportul subiectelor s-a facut in prezenta jandarmilor", a spus Vasile Astarastoae, rector UMF Iasi.
Descentralizat sau nu, rezidentiatul a fost privit, in general, ca o formalitate. Prea putini vor sa lucreze intr-un spital romanesc cu o leafa de 10 ori mai mica fata de ce ar primi in Occident. Asadar nu e de mirare ca pe cele 812 posturi scoase la concurs s-au inscris doar 644 de candidati.
Tocmai din acest motiv, Romania se confrunta cu o acuta criza de personal mai ales in sectiile de urgenta, anestezie si terapie intensiva. Sa nu uitam ca cel putin teoretic, gaurile din sistem pot fi acoperite si de absolventii care nu iau examenul de rezidentiat. Tinerii s-ar putea angaja pe posturi cu atributii restranse. Raman, insa, mai multe intrebari. Cine si-ar dori un astfel de loc de munca, mai prost platit, si ce spitale vor astfel de angajati.