Evenimentul "Cină în alb", în premieră, în România. Regulile stricte pe care le urmează

04-08-2017 20:40


''Vrem strălucire, eleganță şi stil, chiar dacă veniţi cu masă pliantă, taburetul şi coşul cu de-ale gurii în portbagaj!'' Astfel sună mesajul celor care aduc în România, în premieră, evenimentul "Cină în alb".

Va fi un picnic uriaş, într-un loc ce rămâne secret până în ultima clipă. Pentru că aşa cere tradiţia, fie că adunarea se face în Paris, la New York, Miami sau Bucureşti. Până pe 24 august, participanţii îşi pot alege atent ţinutele obligatoriu albe şi să decidă, după buget, dacă aduc totul de acasă ori se lasă în grijă bucătarilor şefi.

Acum 30 de ani, un francez bogat, reîntors după mulţi ani în ţară, şi-a convocat prietenii la un picnic în parc. Atât de mulţi i-au confirmat prezenţa, încât Francois Pasquier le-a transmis că nu se vor putea recunoaşte, decât dacă se îmbracă la fel. Şi le spune şi cum: elegant, în alb.

Între timp, peste 70 de oraşe au găzduit "Cină în Alb", care se ţine în premieră, peste trei săptămâni, şi la Bucureşti.

Prima regulă e categorică: ţi se permite accesul doar dacă întreagă ţinută e albă, incluzând accesoriile. Mai departe, plăteşti mai mult dacă doreşti să fii servit sau mai puţin, dacă vii cu mâncarea în coş şi recuzita în portbagaj.

''Oaspeţii noştri pot să-şi aducă tot, de la mese, scaune, veselă, tacâmuri de acasă. Varianta această costă 350 de lei de un cuplu", spune organizatorul.

E adevărat, cină în alb permite nuanţe în funcţie de ţară care găzduieşte evenimentul. Dar nu e de dorit că, la Bucureşti, oaspeţii să vină cu paporniţa în care să fie pitite slană, ceapă şi brânză. Se merge pe gastronomie fină şi sunt restricţii şi la băuturi. Cel mult o sticlă de vin, şampanie, spumant sau prosecco pentru fiecare persoană. Fără alcool tare şi fără bere.

Pentru că aşa cere protocolul internaţional, şi în România locul evenimentului va fi ţinut secret până cu două ore înainte, când cei care au rezervări vor primi un sms pe telefon. Pentru această prima ediţie, organizatorii estimează un număr de participanţi între 800 şi 1000.

VIDEO PROTVPLUS.RO