O femeie care își crește singură cei șase copii are nevoie de ajutor

04-08-2017 17:21


Destin amar pentru o femeie de 31 de ani, din Golăești, judeţul Iaşi. Tânăra, mama a şase copii, a rămas văduva în urmă cu un an, iar de atunci duce singură toate greutăţile casei.

Familia este la limita supravieţuirii. Locuieşte într-o casă cu două încăperi, făcută din chirpici, care stă să cadă. Nu are baie şi nici bucătărie. Copiii visează la o căsuţa mai spaţioasă şi care să nu le pună viaţa ori sănătatea în pericol. Însă, până acum, numai preotul satului i-a ajutat. Mama şi cei mici îşi pun toate speranţele în Dumnezeu şi în semenii cu suflet bun.

”Am o singură cameră în care dormim toţi 7, eu şi copiii. Hăinuţele le punem într-un şifonier. Aici e holul şi aici e un paravan. Când e nevoie de spălat, eu merg la paravan şi copiii fac separat. Nu este baie în casă", își descrie femeia locuința.

Aşa arată locuinţa sărmană a Veronicăi, mama celor 6 copilaşi. Femeia povesteşte că a construit-o împreună cu soţul, când s-au căsătorit. Sărăcăcioasă şi neîncăpătoare, căsuţa e singurul cămin al celor 7 suflete.

Veronica Huțanu, mama copiilor:  "Nu mă descurc foarte bine, de pe o zi pe alta, cu ajutorul părintelui. Cea mai mare dorinţa este să am o casă pentru 6 copii, să simtă şi ei că au o casă. Nu avem baie, bucătărie, nu avem nimic.”

Femeia are 5 fete şi un băiat. Mezina împlineşte 3 ani, iar fata cea mare are 14. Tot venitul familiei provine din alocaţii şi ajutor social: în total 1.500 de lei. Tânăra mărturiseşte cu durere în glas că i se rupe sufletul să vadă cum copiii ei trebuie să îndure lipsuri de tot felul, fără să se poată bucură de viaţă.

Veronica Huțanu, mama copiilor: "Copiii cresc, dormim pe 3 paturi. Nu e uşor să dormi 4 într-un pat. Când dorm, amorţesc, nu pot nici măcar să se urnească. Poate cu ajutorul lui Dumnezeu şi a oamenilor buni o să reuşim. Mă gândesc ce să pun în oală de pe o zi pe altă. Mai întâi pun la copii să mănânce şi apoi mănânc eu, dacă rămâne."

Durerea pierderii tatălui lor şi viaţă grea i-au făcut pe copii să se maturizeze înainte de vreme. Visează la o casă nouă şi la mâncare pe săturate. Evita să povestească despre sărăcie, ca să-şi poată menţine zâmbetul pe buze.

Mama copiilor spune că orice ajutor este binevenit, fie că vorbim despre alimente, rechizite, haine sau materiale de construcţie.

VIDEO PROTVPLUS.RO