Erorile unui sistem care-i abandoneaza pe cei bolnavi psihic. Cat de violenti devin acestia cand NU urmeaza un tratament
Incidentul din Craiova vine dupa un lung sir de atacuri, mai serioase ori mai usoare, din partea celor cu boli psihice. Medicii din Iasi au tras deja un semnal de alarma.
Bolnavii de schizofrenie, de exemplu, nu isi mai iau tratamentul si devin foarte periculosi. Cei mai multi sunt ingrijiti de familie, dar, in urma unor controale, specialistii au dedus ca in multe cazuri, rudele sunt depasite de situatie. Exista si cazuri in care familia incaseaza ajutorul banesc de la stat, fara sa le mai pese de bolnavi. Iar in lipsa medicamentelor, acestia comit fapte de o violenta extrema.
Acest barbat are 58 de ani si sufera de schizofrenie. Ani buni a stat in spitalul de maxima siguranta de la Grajduri, din Iasi, dupa ce si-a nenorocit in bataie o ruda. A iesit insa de curand si este controlat periodic de un asistent medical.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
CITESTE SI: Schema de "urmarire" a bolnavilor psihic din Romania. Sunt 40.000 de pacienti si doar 20 de centre
Anul trecut, un tanar diagnosticat cu schizofrenie a incercat sa detoneze o bomba artizanala intr-o sala de curs a Universitatii Politehnice din Iasi si ar fi putut face sute de victime. Anchetatorii au descoperit ca barbatul nu-si mai luase medicamentele de peste un an iar mama sa le-a declarat ca nu mai avea cum sa-l stapaneasca. Iar in urma cu cateva zile, la Arad, o femeie si-a ucis soacra. Nici ea nu isi urmase tratamentul.
Tocmai pentru a monitoriza asemenea cazuri, doua echipe formate dintr-un psihiatru, un psiholog, un asistent medical si unul social de la Spitalul Socola din Iasi se deplaseaza la adresele bolnavilor atunci cand sunt chemati de rude.
Specialistii spun ca, din cele 2000 de persoane din judet, inregistrate cu schizofrenie, 500 se se opun vehement medicamentelor. In aceste conditii, familia poarta toata raspunderea mai ales ca bolnavii primesc, in functie de gravitatea afectiunii, si un ajutor de la stat.
"Ei au nevoie de sprijinul familiei, se decompensau tocmai pentru ca simteau ca nu au sprijinul familiei", spune Felicia Ciobanu, asistent specialist Spitalul de Psihiatrie Socola.
"80 la suta din pacientii din cazurile la care am fost prezentau dementa in diverse stadii, de tip tulburari de comportament, delirant, halucinator", explica dr Mihaela Miron Spitalul de Psihiatrie Socola.
Din pacate, spun medicii, echipele de asistenta ale specialistilor sunt prea putine. In aceste conditii respunderea si tratamentul, in cele mai multe cazuri, revin familiei. Altfel apar drame tulburatoare.